Heerlijk! De vogels fluiten, de natuur is ontwaakt uit zijn winterslaap. Tijd om volop te genieten van dit nieuwe seizoen en lekker samen naar buiten te gaan.

We hebben ook dit seizoen weer een brief gemaakt met allerlei actuele weetjes:

  • Vaccinaties
  • Chippen – juni chipmaand!
  • Castratie en sterilisatie kat
  • Kriebelbeestjes – lente-actie! 
  • Hooikoorts
  • Grasaren
  • Bouw beweging rustig op
  • Let op temperatuur en pas op zonnebrand
  • Huisdiervriendelijke tuin
  • Nieuwe kitten of pup?
  • Kom naar onze dieren EHBO cursus op dinsdag 22 en 29 mei!
  • Nieuwe collega Seline

 

Vaccinaties

Zijn de vaccinaties van je hond, kat of konijn op orde? Deze geven een belangrijke bescherming tegen:

Hond: Hondenziekte, Parvo, ziekte van Weil, leverziekte, besmettelijke hondenhoest en eventueel hondsdolheid (rabiës).

Wist je dat het bij ons in de kliniek ook mogelijk is om de bescherming van eerdere vaccinaties door middel van een bloedonderzoek te controleren? Deze Vaccicheck geeft aan of het weer nodig is om voor bepaalde ziekten te vaccineren of dat de vaccinatie hiertegen nog kan worden uitgesteld. Voor meer informatie kun je met ons contact opnemen.

Kat: kattenziekte en niesziekte, eventueel hondsdolheid (rabiës)

Konijn: myxomatose en viraal haemorrhagische ziekte, type 1 en 2.

 

Chippen

Voor alle honden in Nederland geldt na 1 april 2013 een chip- en registratieplicht. Voor katten wordt dit sterk aangeraden, omdat veel zoekgeraakte katten op die manier weer snel naar hun vertrouwde adres kunnen worden terug gebracht.

Zorg wel dat alle gegevens altijd up-to-date zijn! Dus: bij verhuizen, vakantie of een nieuw telefoonnummer is het verstandig de gegevens gelijk aan te passen.

JUNI = chipmaand!

In plaats van 29,50 betaal je deze maand 25 euro.

 

Sterilisatie en castratie kat

Zodra het aantal uren daglicht toeneemt, worden in het voorjaar veel poezen krols. Is de poes ouder dan 6 maanden? Dikke kans dat ze na een wandeling buiten drachtig terug komt. Is dat niet de bedoeling, dan is het zaak om de poes zo snel mogelijk te laten steriliseren (vanaf 6 maanden) en tot de operatie binnen te houden, mocht ze al krols zijn geweest.

Katers die na 6 maanden hun ‘mannelijkheid’ nog bezitten, hebben een 10x groter  verspreidingsgebied dan wel gecastreerde katers en zullen alles doen om dit grondgebied te verdedigen. Dat zorgt dus voor regelmatige aanvaringen met andere katers en de daaruit voortvloeiende wonden en abcessen. Deze katers zien we dus ook vaak in de kliniek! Daarbij kunnen ze ook ziekten op elkaar overbrengen (denk bijvoorbeeld aan kattenaids ofwel FIV).

In Houten en omgeving is een groot zwerfkatten probleem. Belangrijk dus om poezen en katers op tijd te castreren en steriliseren.

 

Kriebelbeestjes

Muggen, bijen, wespen, teken en vlooien worden weer actiever nu het warmer wordt.

Zorg dat je hond en kat geen vliegende insecten te pakken krijgt in zijn bek! De zwelling die bij een prik in de bek ontstaat kan zorgen voor benauwdheid en dus is het belangrijk om dan gelijk naar de dierenarts te gaan.

Bescherm je hond en kat ook tegen vlooien en teken om jeuk en irritatie te voorkomen. Maar wist je dat vlooien en teken met een beet ook onder andere lintwormen en andere infecties zoals de ziekte van Lyme kunnen overbrengen?

Bij konijnen speelt een heel ander probleem: myiasis of wel vliegenlarven. Wanneer een konijn (of cavia) ontlasting heeft die aangeplakt blijft aan de achterkant, kunnen hier vliegen op af komen die hun eitjes leggen op de achterkant rondom de anus. Zodra deze eitjes uitkomen, zullen de larven de huid aanvreten en het dier wordt in korte tijd ernstig ziek. Bescherm je konijn dus door veel structuur aan te bieden (hooi) en beperk vers gras en vochtrijke groentesoorten. In de risicomaanden is een maandelijkse bescherming met een Nomiyasis spray een uitkomst, bij ons verkrijgbaar.

 

 

Lente actie (hond en kat):

 

 

 

 

 

 

Bij een bescherming voor 3 maanden tegen vlooien/teken en een behandeling tegen wormen 10% korting en een rugzakje cadeau!

(Deze actie loopt de hele lente tot 21 juni!)

 

Hooikoorts

Hatsjoe! Hooikoorts komt ook bij onze huisdieren voor en kan naast niezen ook jeukklachten veroorzaken. Soms komt deze gevoeligheid meer in bepaalde families van dieren voor. Gelukkig is het wel mogelijk om via de voeding goede ondersteuning te bieden of medicatie te geven om moeilijke perioden te overbruggen. Voor adviezen helpen wij u graag verder.

 

Grasaren

Bij dieren met veel haar aan de pootjes kunnen makkelijk de bloeisels van het gras, de grasaren, in de vacht blijven hangen. Controleer de vacht van de poten dus regelmatig en houd deze goed kort! De aren hebben weerhaakjes en kunnen zich binnendringen in de huid, waarna er een forse ontsteking kan ontstaan. Soms is het zelfs nodig om de aren operatief te verwijderen.

 

 

Bouw beweging rustig op

Met het heerlijke weer hebben veel hondenbaasjes zin om er weer goed op uit te trekken! Om je hond na de winter aan de langere wandelingen en speelmomenten te laten wennen kun je het beste de activiteit met 5 minuten per dag opbouwen. Zo voorkom je blessureleed!

En voor zowel honden als katten geldt: meer bewegen = meer eten. Geef dus op de dagen dat je er met je hond langer op uit trekt of je kat langer buiten is een klein beetje extra eten.

Weten waar je hond los mag lopen of zin om af te spreken om samen te wandelen? Kijk op www. doggydating.com voor meer informatie!

Konijnen en cavia’s gaan vaak weer meer los in de tuin of in een ren. Het verse gras is eiwitrijker en kan snel diarree geven. Laat ze dus langzaam wennen door ze steeds iets langer buiten in het gras te laten.

 

Let op temperatuur en pas op zonnebrand

Hoe meer het zonnetje schijnt, hoe belangrijker het is om je spelende hond niet oververhit te laten raken! Regelmatig rustmomenten en schaduw geven is belangrijk. Zorg voor voldoende vers drinkwater, maar geef dit bij een oververhitte hond niet ijskoud maar lauw.

En ook al is het nog geen zomer, als het zonnetje op de auto staat kan deze al heel snel erg warm worden. Laat je hond dus nooit achter in de auto.

Andersom is het zo dat een zwemmende hond snel onderkoeld raakt omdat het natuurwater nog erg koud is. Beter om dus in dit jaargetijde nog niet te lang te zwemmen.

Dieren met een blanke huid en witte vacht kunnen makkelijk verbranden. Soms is het dus nodig om gevoelige huiddelen te beschermen met een speciale zonnebrandcrème. Met name de oorpunten van witte katten verbranden snel. Wij hebben deze crème voor uw dier op voorraad.

 

Huisdiervriendelijke tuin

Een lekker grasveld voor je hond, kat of knager is natuurlijk feest! Zorg er wel voor dat je vijver met vissen is afgeschermd voor hengelende poezen. Voor honden geldt dat ze bij verveling zich nog wel eens kunnen uitleven op het tuinmeubilair. Voldoende speelgoed zorgt voor speelplezier op de goede manier.

Ooit wel eens gedacht aan de planten die in je tuin staan? Veel zijn er giftig voor dieren! Met de aanschaf van nieuwe aanplant is het dus best goed om eens het lijstje erbij te pakken. Een overzicht van giftige planten voor de kat kun je bijvoorbeeld vinden op de LICG site: https://www.licg.nl/katten/verborgen-gevaren-van-planten-voor-katten/#tuinplanten.

Planten waar katten juist dol op zijn is kattenkruid, valeriaan en verschillende zachte grassen, zoals kattengras. Maar pas ook op met cacaodoppen als bodembedekker voor je tuin! Deze zijn het restproduct van de productie van chocolade en bevatten net als cacao ook theobromine, wat erg giftig is voor honden en katten.

Wil je zorgen dat je kat zo min mogelijk kans heeft om ongezien de vogels te bespringen? Zorg dan voor een halsband met een belletje, zodat de vogels op tijd worden gewaarschuwd.

 

Nieuwe kitten of pup?

Op zoek naar een nieuwe pup? Dan is het goed om weloverwogen naar het nieuwe gezinslid op zoek te gaan. Er is een hele handige checklist die je kunt gebruiken om te kijken of het adres waar je komt wel in orde is. Kijk op https://www.licg.nl/honden/de-puppy-checklist/. Ook voor kittens komen veel van deze zaken overeen. Is de nieuwe huisgenoot dan eindelijk bij je thuis? Kom dan binnen enkele dagen voor een gezondheidscheck van het dier naar de kliniek. Mocht er iets toch niet in orde zijn, dan ben je er in ieder geval op tijd bij.

 

 

 

Dieren EHBO cursus 22 en 29 mei

Wil je een dier in nood kunnen helpen thuis of in je directe omgeving? Met de cursus Dieren EHBO leer je hoe je deskundige hulp kunt verlenen aan dieren in nood! In samenwerking met Hondenschool Houten organiseren wij in 2 avonden een cursus waarbij je zowel in theorie als praktijk leert wat te doen in een noodsituatie. Onze dierenarts Mirthe Roerdink zal alle ins en outs vertellen door middel van een mooie diapresentatie en er wordt geoefend met door ons meegenomen dieren. Kosten: 30,- euro voor 2 avonden.

Geef je snel op want het aantal plaatsen is beperkt! Aanmelden kan via [email protected].

Nieuwe collega

Wij verwelkomen binnenkort een nieuwe collega paraveterinair! Met haar enthousiasme en ervaring is Seline van Maastricht een aanwinst voor ons en voor alle beestjes in Houten.