Nu het weer warmer wordt, worden de teken ook actiever. Teken kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen bij onze huisdieren. Teken kunnen drager zijn van de bacterie Borrelia, welke de ziekte van Lyme veroorzaakt. In het buitenland komen er ook teken voor die drager zijn van een aantal andere ziektes, zoals Erlichia en Babesia. Door de klimaatverandering en het toegenomen internationale transport van huisdieren, komen deze voorheen buitenlandse ziektes, ook steeds vaker voor in Nederland. Ook voor mensen kunnen teken gevaarlijk zijn. Leuk is het niet, maar wist je dat hondeneigenaren 1,5x zo veel kans hebben op een tekenbeet dan mensen zonder honden? Ook krijgen elk jaar 27000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme door tekenbeten. Het is dus erg belangrijk om jouw dier te beschermen tegen teken, ook voor jezelf! Maart is de maand van de parasiet. Ter gelegenheid van deze maand willen wij 5 tips geven om problemen door teken bij jouw huisdier te voorkomen.

1. Nu het voorjaar weer begint, worden de teken steeds actiever. Gebruik daarom een middel dat jouw dier tegen teken beschermt. Dit kan in de vorm van tabletten, halsbanden of een spot-on product.

2. Heb je een lekkere boswandeling gemaakt met jouw hond of is jouw kat lang buiten geweest? Borstel jouw dier dan met een fijne kam, zo haal je de teken van je dier voordat ze hebben kunnen bijten.

3. Controleer dagelijks jouw viervoeter op vastgebeten teken. Kijk extra goed op de warme plekjes, zoals de oksel, de liezen en op de kop.

4. Vind je toch een vastgebeten teek bij jouw dier? Haal hem er dan zo snel mogelijk uit. Gebruik een tekenpincet en pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast en maak deze los met een draaiende beweging.

5. Wordt jouw dier ziek na een tekenbeet of ziet u een rare huiduitslag? Neem dan contact op met onze kliniek.