In de maand mei besteden wij dit jaar extra aandacht aan het konijn! Net als voor honden en katten is het belangrijk om je konijn regelmatig na te laten kijken door de dierenarts. Maak een afspraak bij ons op de kliniek voor controle; wij zorgen dat er wat lekkers klaar ligt. Hieronder vind je een paar interessante weetjes over het konijn.

Wist je dat…

  • Het gebit van een konijn zijn hele leven doorgroeit? Het is dus belangrijk om je konijn voldoende ruwvoer te geven, zodat de tanden en kiezen goed af kunnen slijten. Laat ook regelmatig het gebit van je konijn controleren door de dierenarts.
  • Een konijn gemakkelijk 7 tot 8 jaar oud kan worden? Sommige konijnen worden wel 10 jaar of ouder. Vaak wordt er gedacht dat de meeste konijnen niet ouder worden dan 3 tot 5 jaar, maar dit klopt dus niet.
  • Konijnen geen knaagdieren zijn? Ze hebben namelijk stifttanden, dat zijn kleine snijtandjes die achter de bovenste snijtanden staan die ervoor zorgen dat de onderste tanden goed afslijten. Dit maakt dat konijnen tot de haasachtigen behoren, want knaagdieren hebben deze extra snijtanden niet. 
  • Een konijn niet kan braken? Dit komt doordat de spieren van de slokdarm van je konijn slechts 1 kant op werken, namelijk in de richting van de maag. Hierdoor raken de darmen van je konijn sneller verstopt. In tegenstelling tot honden en katten moeten konijnen dus wel eten voordat ze onder narcose gaan. Dit is beter voor de spijsvertering.
  • Het heel belangrijk is om konijnen te laten vaccineren? Myxomatose en het Viraal Hemorragisch Syndroom zijn twee zeer besmettelijke virussen waar je konijn erg ziek van kan worden en uiteindelijk zelfs aan overlijdt. Door je konijn jaarlijks in te enten (het vaccin is een jaar werkzaam) voorkom je erge ziekteverschijnselen bij je konijn. 
  • Wortels niet zo gezond zijn voor je konijn? Een wortel bevat heel veel suikers, waar je konijn niet zo goed tegen kan. Ook helpen wortels niet echt bij het afslijten van het gebit, zoals wel vaak gedacht wordt. Het is beter om hooi of wilgentakjes te geven.
  • De Vlaamse Reus het allergrootste konijnenras ter wereld is? Een volwassen konijn van dit ras kan wel zo’n zes kilogram wegen als hij volwassen is. Zijn oren zijn 17 tot 21 centimeter lang en de lichaamslengte is ongeveer 65 centimeter.
  • Konijnen in het wild ondergrondse tunnels ter grootte van het oppervlak van een tennisveld kunnen graven? Ze kunnen ongeveer 3 meter diep graven en werken daarbij samen met de andere konijnen. Konijnen zijn namelijk hele sociale dieren en leven in groepsverband. Een groep konijnen wordt een kolonie genoemd en kan bestaan uit wel twintig volwassen konijnen en hun nageslacht.