Alles wat je huisdieroppas nodig heeft
Ga je lekker op zomervakantie en heb je iemand bereid gevonden om op je huisdier te passen? Dan wil je natuurlijk dat de oppas weet hoe jouw dier het beste verzorgd kan worden, zodat het je hond, kat of konijn aan niets ontbreekt terwijl jij de zon opzoekt. Er zijn een aantal dingen waar je misschien zelf niet meteen aan zou denken, maar die we je toch mee willen geven.
Voeren op maat
Je huisdier mag natuurlijk best wat extra verwend worden als jij op vakantie bent, maar het is niet fijn als je dier kilo’s is aangekomen bij terugkomst. Om dit te voorkomen kun je het beste een maatbekertje klaarzetten en duidelijke instructies geven over de hoeveelheid brokken die gegeven mag worden. Leg ook uit dat het belangrijk is om dagelijks de hoeveelheid water te controleren en verversen.
Bezoekje aan de dierenarts?
Het is natuurlijk niet te hopen, maar het kan gebeuren dat je huisdier ziek wordt tijdens jouw vakantie. Daarom is het belangrijk dat je het adres en telefoonnummer van de dierenkliniek doorgeeft aan je oppas. Mocht er een bezoekje aan de dierenarts nodig zijn, dan weet je oppas de kliniek snel te vinden. Leg daarnaast ook het paspoort van je huisdier klaar, het is fijn om die mee te nemen naar de kliniek.
Extra sleutel
Het is altijd goed om voor de zekerheid een extra huissleutel mee te geven aan de oppas. Mocht de sleutel om een bepaalde reden kwijtraken of laat iemand per ongeluk de sleutel binnen liggen terwijl de deur al in het slot zit, dan is het fijn als er nog een reservesleutel is. Zo voorkom je dat je huisdier binnen zit opgesloten.
Wees alert bij konijnen!
Met name in de warme zomermaanden is het risico groot dat konijnen maden (myiasis) oplopen. Het is belangrijk dat de oppas dagelijks goed de achterkant van je konijn controleert. Deze hoort mooi schoon te zijn, dus vrij van aangekoekte ontlasting of opgedroogde urine. Zo niet, dan is het goed om de vacht voorzichtig te reinigen. Eventueel kun je je konijn insprayen met ‘no-myiasis spray’, dit gaat infecties met vliegenlarven en eitjes tegen.
Voorkom een vlooienplaag
Zorg dat je ontvlooiingsmiddel geeft aan je huisdier voordat je op vakantie gaat! De meeste middelen werken één maand. Mocht je huisdier weer ontvlooid moeten worden tijdens je vakantie, vraag dan of de oppas dit zou willen doen. Niets is namelijk vervelender dan een huis vol met vlooien bij thuiskomst.
Medicatie geven
Krijgt je dier dagelijks medicijnen? Zorg er dan voor dat je uitlegt hoe je deze het beste kunt geven. Oefen voordat je weggaat samen met de oppas, iets wat voor jou inmiddels routine is geworden kan voor iemand anders namelijk best lastig zijn. Tabletten kun je verstoppen in een klein beetje zacht voer. Katten vinden ‘liquid snack’ vaak erg lekker. Als het niet lukt om de tablet met wat eten te geven, dan kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een pillenschieter. Je klemt de pil in de punt van de pillenschieter en houdt de mond van je dier open. Vervolgens breng je de pillenschieter zover mogelijk achterin de keel, zodat je dier de tablet in een keer zal doorslikken. Wrijf eventueel zachtjes over de keel om het slikken te stimuleren.
Liefde & aandacht
Naast eten en drinken is het natuurlijk ook heel belangrijk dat je huisdier af en toe een lekkere knuffel krijgt. Honden moeten regelmatig uitgelaten worden en kunnen niet te lang alleen zijn. Konijnen en katten gaan meestal wat meer hun eigen gang, maar zijn ook dol op even knuffelen of spelen. Helemaal als hun baasje van huis is, mogen ze best wat extra aandacht krijgen. Laat je oppas vooraf kennis maken met je dier zodat ze alvast een band kunnen opbouwen.
Zorg dus voor een goede voorbereiding voordat je op vakantie gaat en licht je oppas in over de verzorging van je dier. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je huisdier bij een pension te brengen of zelfs mee te nemen op vakantie. Lees daar meer over in dit artikel: “Op vakantie met je huisdier”.
Geef een reactie