Een bezoek aan de dierenarts kan voor je huisdier best wel spannend zijn en daardoor ook voor jou als eigenaar veel stress met zich meebrengen. Met een goede voorbereiding kun je het het bezoek voor zowel je huisdier als jezelf een stuk aangenamer maken. Hoe rustiger je huisdier, hoe makkelijker en veiliger het onderzoek kan verlopen. 

Katten

De juiste vervoersmand

Het is belangrijk om een goede vervoersmand te kiezen voor je kat. De mand moet groot genoeg zijn, zodat je je kat er makkelijk in en uit kunt tillen. Het beste is een kunststof mand waar de deksel geheel vanaf kan. 

Wat kun je thuis doen?

Zet een paar dagen voor het dierenartsbezoek het mandje al in de kamer met wat snoepjes erin en een kleedje van thuis. Je kunt ook nog wat Feliway spray gebruiken om je kat een vertrouwd gevoel te geven. Feliway bevat bepaalde geurstoffen die kalmerend werken voor katten. Zo raakt je kat alvast gewend aan het mandje en wordt het een veilige plek om zich in terug te trekken. Als je kat in het mandje ligt, doe dan af en toe het deurtje open en dicht om de kat ook daaraan te laten wennen. 

Als het eenmaal tijd is om te gaan, probeer je kat dan met een snoepje de mand in te lokken. Lukt dit niet? Haal de deksel dan van het mandje af en til je kat er via boven in. Blijf zelf rustig en geduldig als je kat niet meteen mee wil werken. Controleer bij het sluiten van de mand of alle klepjes goed dicht zijn, zodat je kat niet kan ontsnappen. Zet de mand veilig vast in de auto en rijd niet te hard over hoge hobbels en door scherpe bochten. 

In de wachtkamer

Zorg ervoor dat andere dieren niet in de buurt van je kat kunnen komen. Honden die aan de mand komen snuffelen of andere katten die staren geven je kat namelijk extra stress. Het beste is om de de mand op een verhoging in de wachtkamer te zetten en deze eventueel af te dekken met een deken of handdoek. Je kat krijgt dan zo min mogelijk prikkels binnen. 

Bij de dierenarts

Wij zorgen ervoor dat de behandeltafel na iedere patiënt netjes schoon wordt gemaakt, zodat een volgende patiënt geen last heeft van de geur van andere huisdieren. Ook dit kan namelijk extra stress opleveren en een bezoek aan de dierenarts minder prettig maken. 

Voor het onderzoek is het meestal nodig dat je kat uit de mand komt. Open de mand eerst vooraan en wacht dan even rustig af of je kat vanzelf naar buiten komt. Doet je kat dit niet? Haal dan de bovenkant van het mandje eraf en til je kat eruit. Als je een mand hebt waarbij dit niet kan, trek dan aan het dekentje om je kat zo naar buiten te schuiven. 

Terug thuis

Eenmaal weer thuis aangekomen heeft je kat een andere geur dan normaal. Het kan zijn dat andere huisdieren hierop reageren; houd hier rekening mee. Het is belangrijk om de reismand na het bezoek goed te reinigen. 

Extra stress-gevoelige katten

Heeft jouw kat extra veel last van stress bij een bezoek aan de dierenarts en werken bovenstaande maatregelen niet (goed)? Dan kunnen wij een stress-verlagend medicijn (gabapentine) voorschrijven. Door dit 1 tot 2 uur voor het bezoek aan je kat te geven zal je kat zich meer ontspannen voelen. 

Honden

Een goede voorbereiding

  • Bij een bezoek aan de dierenarts komt het vaak voor dat je hond op één zij moet liggen, zijn poten aangeraakt worden en in de oren en mond wordt gekeken. Door deze situaties met je hond te oefenen, voorkom je veel stress. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter; het liefst al vanaf dat je hond een puppy is. Zorg ervoor dat je de oefenmomenten niet te lang maakt, blijf geduldig en beloon je hond uitgebreid als het goed gaat. 
  • Wat ook erg helpt is om af en toe met je hond bij onze kliniek binnen te lopen. Kom gerust een koekje halen aan de balie of je hond even wegen op onze weegschaal. Zo gebeurt er niet altijd iets spannends als je hond bij de kliniek komt.
  • Kom je met de auto naar onze kliniek? Houd er dan rekening mee dat sommige honden misselijk worden in de auto. Je kunt je hond dan het beste vooraf geen eten geven.
  • Zorg ervoor dat je vooraf aan het bezoek aan de dierenarts niet iets heel vermoeiends met je hond gaat doen, zoals een puppycursus of lange boswandeling. Je hond raakt dan eerder overprikkeld. 

In de wachtkamer

Zoek een rustig plekje uit en laat je hond naast je zitten of liggen. Veel contact met andere dieren kan je hond en andere dieren namelijk extra stress geven. 

Bij de dierenarts

Wij doen altijd ons best om het onderzoek voor je hond zo prettig mogelijk te maken.

Door de behandeltafel na iedere patiënt netjes schoon te maken, heeft jouw hond zo min mogelijk last van de geur van andere huisdieren. Ook belonen wij je hond na het onderzoek graag met een koekje. 

Terug thuis

Eenmaal weer thuis aangekomen heeft je hond een andere geur dan normaal. Het kan zijn dat andere huisdieren hierop reageren; houd hier rekening mee. 

Konijnen

Een goede voorbereiding

Kies een vervoersmand of kooi die niet te groot is, zodat je konijn niet alle kanten op kan. Dit geeft je konijn een veiliger gevoel. Leg een dag van tevoren alvast een handdoek in het hok van je konijn, zodat deze een vertrouwde geur krijgt. Neem de handdoek mee in de vervoersmand of kooi bij een bezoek aan de kliniek. Stop het liefst geen hooi of stro in de mand of kooi. Wat ook helpt is om de vervoersmand regelmatig in het hok van je konijn te zetten, zodat je konijn daar uit eigen beweging in en uit kan springen. Je konijn raakt dan helemaal gewend aan de mand.

Sommige konijnen zijn een stuk rustiger als hun maatje bij hen is. Dit verschilt per konijn, maar het is zeker de moeite waard om te proberen.  

In de wachtkamer

Zorg ervoor dat je konijn in de wachtkamer zo min mogelijk wordt gestoord door andere dieren. Voor een prooidier als een konijn is dit namelijk heel beangstigend. Al die vreemde geuren en onbekende geluiden helpen niet mee. Leg eventueel een handdoek over de kooi heen, zodat je konijn minder prikkels binnenkrijgt. 

Bij de dierenarts

Wij zorgen ervoor dat de behandeltafel na iedere patiënt netjes schoon wordt gemaakt, zodat een volgende patiënt geen last heeft van de geur van andere huisdieren. Ook dit kan namelijk extra stress opleveren en een bezoek aan de dierenarts minder prettig maken. Voor het onderzoek is het meestal nodig dat je konijn uit de mand komt. Open de mand eerst aan de zijkant en wacht dan even rustig af of je konijn vanzelf naar buiten komt. Doet je konijn dit niet? Haal dan de bovenkant van het mandje eraf en til je konijn eruit. Als je een mand hebt waarbij dit niet kan, trek dan aan het dekentje om je konijn zo naar buiten te schuiven. 

Terug thuis

Eenmaal weer thuis aangekomen heeft je konijn een andere geur dan normaal. Het kan zijn dat andere huisdieren hierop reageren; houd hier rekening mee.