Een warme, broeierige zomerdag eindigt niet zelden met een flinke onweersbui. Voor sommige honden geeft dit heel veel stress. In dit artikel leggen we je uit hoe je angst voor onweer bij je hond kunt herkennen, waar dit vandaan komt en wat je kunt doen om je hond gerust te stellen.

Wat merk je bij een hond met angst voor onweer?

Honden met angst voor onweer worden vaak onrustig. Ze piepen, verstoppen zich, kwijlen, rillen of plassen zelfs in huis. Vaak kunnen honden een onweersbui zelfs al van tevoren aan zien komen, omdat ze zulke scherpe zintuigen hebben. Ze nemen de verandering in luchtdruk waar, een voorbode op noodweer. Hun eerste instinct is om een veilig plekje op te zoeken. 

Je hond geruststellen

Als baasje wil je je hond natuurlijk helpen. Het lukt niet altijd om je hond helemaal van de angst voor onweer af te laten komen. Het belangrijkste is dat je je hond goed begeleidt en een veilig gevoel geeft. Vaak wordt er gezegd dat je je hond het beste kunt negeren en niet moet troosten. De beste oplossing ligt daar tussenin. 

Hieronder geven we je een paar tips om je hond te kunnen helpen:

  1. Toon begrip voor je hond. Negeren is niet fijn voor je hond, maar  dramatisch reageren ook niet. Zorg dat je hond zich veilig bij je voelt en stel hem gerust, maar niet op een overdreven manier.
  2. Blijf zelf rustig. Als je hond merkt dat jij geen angst hebt voor het onweer, zal dit je hond ook geruststellen.
  3. Zorg ervoor dat je hond zich terug kan trekken. Dek eventueel de bench af met een kleed of verplaats de mand van je hond naar een rustige ruimte.
  4. Zorg voor afleiding. Dit zal alleen werken als je hond milde angst voor onweer heeft. Geef je hond bijvoorbeeld een speeltje of een groot bot.
  5. Laat je hond niet alleen thuis. Dit zorgt voor extra stress.
  6. Gebruik eventueel kalmerende medicatie. Dit geldt alleen voor honden met extreme angst. Wij informeren je hierover graag in de kliniek.
  7. Probeer je hond ongevoelig te maken voor het onweer (desensibilisatie). Dit vereist veel geduld en moet geleidelijk gedaan worden. Je kunt een CD of filmpje met vuurwerk en onweergeluiden aanzetten. Doe dit steeds iets langer en harder, zodat je hond uiteindelijk niet meer zo heftig op de geluiden reageert.