Bent je van plan om een nieuw huisdier aan te schaffen? Super leuk! Om optimaal te kunnen genieten van je nieuwe dier kun je op veel dingen letten tijdens de aankoop.

De voorbereiding

Voordat je een dier aanschaft is het belangrijk om na te gaan of een huisdier bij jouw levensstijl past. Een huisdier kost veel tijd en geld en het is daarom handig om de volgende punten na te gaan voordat je jouw nieuwe huisgenoot gaat halen:

  • Heb je tijd voor de verzorging en opvoeding van het dier?
  • Is er voldoende ruimte beschikbaar?
  • Wat vinden gezinsleden/buren van de aanschaf van een nieuw dier?
  • Hebben jij en je eventuele huisgenoten allergieën voor het dier?
  • Heb je al een huisdier in huis; kunnen deze dan samen?
  • Kun je voor de zorg van jouw dier betalen?

Als je hebt besloten dat een huisdier bij jouw levensstijl past, dan is het belangrijk om te kijken welk dier bij je past. Als je nagaat wat je van een dier verwacht en wat voor karakter bij jouw situatie past, dan kun je een keuze maken voor een bepaalde diersoort (of ras). Woon je bijvoorbeeld op een flat zonder lift, dan is het niet verstandig om een grote hond te nemen. Als je niet veel tijd om grote wandelingen te maken, dan is het niet verstandig om een hond met veel energie te nemen.

Kijk ook naar de leeftijd van het dier. Bij een jong dier kun je de ontwikkeling goed volgen en beïnvloeden. Dit kan een voordeel zijn, maar het kost veel energie en tijd om een jong dier op te voeden en te socialiseren. Ook is het lastig om in te schatten hoe het dier gaat worden als hij/zij volwassen is. Bij een volwassen dier kun je het karakter vaak beter inschatten. Heb je zelf niet veel tijd en/of energie om je dier veel beweging te geven? Dan past een ouder dier misschien beter bij je.

Als je een ras hebt gevonden dat bij je past, dan is het verstandig om rekening te houden met de raskenmerken en erfelijke gebreken die bij dit ras voorkomen. Zo hebben veel honden- en kattenrassen last van heupdysplasie en zijn de honden met korte neuzen vaak benauwd. Bij konijnen zijn er soms afwijkingen in het gebit. Deze erfelijke gebreken kunnen het welzijn van het dier flink aantasten.

Heb je een goed overwogen keuze gemaakt, dan is het belangrijk dat je je laat informeren over hoe je het beste voor het dier kunt zorgen. Kijk ook of je dier wel alleen gehouden kan worden. Konijnen zijn bijvoorbeeld echte groepsdieren, je ziet vaak dat deze dieren depressief worden als ze alleen worden gehouden. Je kunt natuurlijk bij ons op de kliniek terecht voor meer informatie. Ook kun je op https://www.licg.nl/ veel informatie vinden over de zorg van verschillende huisdieren.

De aanschaf

Je wil jouw dier natuurlijk bij een betrouwbaar adres aanschaffen. Voor knaagdieren, konijnen, vogels en vissen kun je vaak terecht bij een goede dierenspeciaalzaak. Ook kun je terecht bij fokkers; om een goede fokker te vinden kun je het beste navraag doen bij een rasvereniging. Een andere mogelijkheid is om je dier bij het asiel te halen. Naast honden en katten hebben ze in de asielen ook veel konijnen en knaagdieren die een warm huisje zoeken. Bekijk ook eens de website van Bazoeki, een online platform waarop je profielen van goede fokkers kunt vergelijken en nestjes pups kunt bekijken: https://bazoeki.com

Let, als je een dier koopt, goed op de hygiëne, het gedrag, de huisvesting, de ouderdieren, de manier van fokken en de manier waarop er met dieren wordt omgegaan. Zo kun je te weten komen of je het dier bij een betrouwbare verkoper koopt. Op https://www.licg.nl/honden/de-puppy-checklist/ vertellen ze precies waar je op kunt letten bij de aanschaf van een puppy.

Tegenwoordig worden ook veel dieren uit het buitenland aangeboden. Deze dieren komen vaak uit buitenlandse asielen. Je kunt je aangesproken voelen om deze dieren een tweede kans te geven. Houd er echter wel rekening mee dat deze dieren ziektes met zich mee kunnen brengen en dat ze, door slechte socialisatie, vaak gedragsproblemen hebben. Zorg er dus voor dat je een dier aanschaft via een goede organisatie.

Als je het dier dan eindelijk mee naar huis kunt nemen, zorg er dan voor dat je thuis alles al klaar hebt gemaakt. Het is handig om het voer, het hok, de mand, de bodembedekking en andere benodigdheden al klaar te hebben liggen, voordat je jouw dier mee naar huis neemt. Zorg dat er ook iets meekomt van het oude adres met een voor het dier bekende geur. De eerste tijd kunt je het voer het beste ook hetzelfde houden.

Neem je nieuwe huisdier binnen een week na aanschaf van het dier mee naar de dierenkliniek. Zo kunnen wij checken of je een gezond dier in huis hebt gehaald!