Bent u van plan om een nieuw huisdier aan te schaffen? Super leuk! Om optimaal te kunnen genieten van uw nieuwe dier kunt u op veel dingen letten tijdens de aankoop.

De voorbereiding

Voordat u een dier aanschaft is het belangrijk om na te gaan of een huisdier bij uw levensstijl past. Een huisdier kost veel tijd en geld en het is daarom handig om de volgende punten na te gaan voordat u uw nieuwe huisgenoot gaat halen:

  • Heeft u tijd voor de verzorging en opvoeding van het dier?
  • Is er voldoende ruimte beschikbaar?
  • Wat vinden gezinsleden/buren van de aanschaf van een nieuw dier?
  • Hebben u of uw huisgenoten allergieën voor het dier?
  • Heeft u al een huisdier in huis; kunnen deze dan samen?
  • Kunt u voor de zorg van uw dier betalen?

Als u heeft besloten dat een huisdier bij uw levensstijl past, dan is het belangrijk om te kijken welk dier bij u past. Als u nagaat wat u van een dier verwacht, welke karaktereigenschappen het moet hebben en wat bij uw situatie past kunt u een keuze maken voor een bepaald diersoort of ras. Woont u bijvoorbeeld op een flat zonder lift, dan is het niet verstandig om een grote hond te nemen. En heeft u niet veel tijd om grote wandelingen te maken, dan is het niet verstandig om een hond met veel energie te nemen.

Kijk ook naar de leeftijd van het dier. Bij een jong dier kunt u de ontwikkeling goed volgen en beïnvloeden. Dit kan een voordeel zijn, maar het kost veel energie en tijd om uw dier op te voeden en te socialiseren. Ook is het lastig om in te schatten hoe het dier gaat worden als hij/zij volwassen is. Bij een volwassen dier kunt u vaak beter inschatten wat voor karakter het heeft. Heeft u zelf niet veel tijd en/of energie om uw dier veel beweging te geven? Dan past een ouder dier misschien beter bij u.

Als u weet wat voor ras u wilt kopen is het ook handig om te kijken naar de raskenmerken en erfelijke gebreken die bij dit ras voorkomen. Zo hebben veel honden- en kattenrassen last van heupdysplasie en zijn de honden met korte neuzen vaak benauwd. Bij konijnen zijn er soms afwijkingen in het gebit. Deze erfelijke gebreken kunnen het welzijn van het dier flink aantasten.

Heeft u een goed overwogen keuze gemaakt dan is het belangrijk dat u zich laat informeren over hoe u voor het dier kunt zorgen. Kijk ook of uw dier wel alleen gehouden kan worden. Konijnen zijn bijvoorbeeld echte groepsdieren, je ziet vaak dat deze dieren depressief worden als ze alleen worden gehouden. U kunt natuurlijk bij ons op de kliniek terecht voor meer informatie. Ook kunt u op https://www.licg.nl/ veel informatie vinden over de zorg van verschillende huisdieren.

De aanschaf

U wilt uw dier natuurlijk bij een betrouwbaar adres kopen. Voor knaagdieren, konijnen, vogels en vissen kunt u vaak terecht bij een goede dierenspeciaalzaak. Ook kunt u terecht bij fokkers, om een goede fokker te vinden kunt u vaak terecht bij verschillende verenigingen. Een andere mogelijkheid is om uw dier bij het asiel te halen. Naast honden en katten hebben ze in de asielen ook veel konijnen en knaagdieren die een warm huisje zoeken.

Let, als u een dier koopt, goed op de hygiëne, het gedrag, de huisvesting, de ouderdieren, de manier van fokken en de manier waarop er met dieren wordt omgegaan. Zo kunt u te weten komen of u het dier bij een betrouwbare verkoper koopt. Op https://www.licg.nl/honden/de-puppy-checklist/ vertellen ze precies waar je op kunt letten bij de aanschaf van een puppy.

Tegenwoordig worden ook veel dieren aangeboden uit het buitenland. Deze dieren komen vaak uit buitenlandse asielen, u kunt zich aangesproken voelen om deze dieren een tweede kans te geven. Hou er wel rekening mee dat deze dieren ziektes met zich mee kunnen brengen en dat ze, door slechte socialisatie, vaak gedragsproblemen hebben. Zorg er dus voor dat u het dier aanschaft via een goede organisatie.

Als u het dier dan eindelijk mee naar huis kunt nemen, zorg er dan voor dat u thuis alles al klaar heeft. Het is handig om het voer, het hok, de mand, de bodembedekking en andere benodigdheden al in huis heeft voordat u uw dier mee naar huis neemt. Zorg dat er ook iets mee komt van het oude adres met een voor het dier bekende geur. De eerste tijd kunt u het voer beter ook hetzelfde houden.

Neem uw nieuwe huisdier binnen een week na aanschaf van het dier mee naar de dierenkliniek. Zo kunnen wij checken of u een gezond dier in huis heeft gehaald!