“Help! Mijn knaagdier eet niet meer…”

Het gebit van een konijn en van sommige knaagdieren blijft zijn hele leven doorgroeien. Als de tanden niet goed op elkaar staan, kunnen ze niet afslijten. Hierdoor ontstaan gebitsproblemen, zoals haken op de kiezen. Ook een te kort aan hooi kan een oorzaak zijn van gebitsproblemen.

Verschijnselen

Een konijn/knaagdier met gebitsproblemen wilt niet of nauwelijks meer eten, kan meer speeksel gaan produceren en maakt proppen van het voer. Als de gebitsproblemen te lang aanhouden, dan kan uw konijn of knaagdier ook last krijgen van zijn maag-darmkanaal.

Diagnose

De dierenarts kan met speciale instrumenten in de bek van het konijn/knaagdier kijken, zo kan zij goed zien of er problemen aan het gebit zijn. Ook kan de diagnose worden gesteld op basis van de verschijnselen.

Behandeling

Om de gebitsproblemen te behandelen moeten de afwijkende tanden/kiezen gevijld/geslepen worden, dit gebeurt meestal onder een roesje. Vaak moet dit elke 3 tot 6 weken herhaald worden omdat het gebit door blijft groeien. Een andere mogelijkheid is het trekken van de tanden/kiezen die problemen geven.

Voorkomen is beter dan genezen.

Aan een verkeerde stand van het gebit is niets te doen. Wel kunt u het afslijten van het gebit bevorderen door genoeg ruwvoer te geven aan het konijn/knaagdier.

Vermoedt u dat uw konijn of knaagdier gebitsproblemen heeft? Twijfel dan niet en neem hieronder contact met ons op.

    Velden met een * zijn verplicht