Gebitsverzorging bij uw dier kan nare problemen aan het gebit voorkomen.

röntgenfoto

Problemen aan het gebit kun je vaak al thuis signaleren. Het kan opvallen dat je hond of kat een slecht ruikende adem heeft. Dit kan het begin stadium zijn van slechter wordend gebit. Er zijn ook nog een aantal andere oorzaken voor een slechte adem bij uw huisdier. In een verder gevorderd stadium kun je merken dat jouw huisdier een pijnlijke bek heeft, kwijlt, moeite met kauwen en verminderde eetlust heeft.

Wen je dier van jongs af aan dat het openen en bekijken van de bek de normaalste zaak van de wereld is. Zo kun je bij een vermoeden van tandproblemen in de bek van je huisdier kijken.

In de bek kan er een geelbruine aanslag of tandsteen op de tanden en kiezen te zien zijn. Het tandvlees kan ook ontstoken raken: het is rood, verdikt en gaat gemakkelijk bloeden. Bacteriën kunnen vanuit de bek in de bloedbaan terecht komen en elders in het lichaam hevige ontstekingen veroorzaken, bijvoorbeeld in de hartkleppen, nieren of gewrichten. 

Verder worden de wortels van de gebitselementen aangetast waardoor deze los komen te zitten en uit kunnen vallen. Het kaakbot kan ten slotte ook worden beschadigd. Dit alles veroorzaakt veel onnodige pijn.

Oorzaak

Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen bij het ontstaan van gebitsproblemen. Allereerst hebben bepaalde kleine rassen een andere schedelbouw. Hierdoor staan de tanden en kiezen dichter op elkaar en soms ook scheef. Hier blijft gemakkelijker voedsel achter zitten en zo ontstaat er sneller tandplak.

Ook kleverige voeding blijft gemakkelijker achter in de bek, met meer tandplak vorming tot gevolg. Het is het beste om je dier zo min mogelijk blikvoer te geven en voornamelijk brokken. Bij oudere dieren komen over het algemeen meer gebitsproblemen voor dan bij jongere dieren.

Preventie

Tijdens de jaarlijkse controle kijken wij naar het gebit van je dier. Zo kunnen we je op maat adviseren wat je het beste kunt doen om het gebit zo gezond mogelijk te houden.

De belangrijkste maatregel blijft het voorkomen van tandplak. Tandplak wordt uiteindelijk tandsteen, waardoor er steeds gemakkelijker meer tandplak ontstaat. Tandplak heeft een ruw oppervlak waar bacteriën goed aan kunnen hechten. Dit zorgt voor vorming van nog meer tandplak en uiteindelijk ontstekingen.

Tanden poetsen

De gouden standaard in het voorkomen van tandplak blijft het regelmatig tandenpoetsen bij uw dier. Daar zijn handige tandenborstels voor in omloop die je op proef mee kunt krijgen vanuit onze praktijk. Gebruik ook de speciale tandpasta die erbij hoort, deze is smakelijker en bevat geen fluoride, wat schadelijk is voor je dier.

Voeding

Indien nodig zullen wij je adviseren te gaan voeren met een speciaal dieetvoer wat bijdraagt aan het voorkomen van tandproblemen. In de kliniek zijn daarvoor Hill’s T/D en Royal Canin Dental te verkrijgen. De textuur van deze voeders is zo ontworpen dat het nieuwvorming van tandplak voorkomt. Tevens wordt calcium, wat door de speekselklier wordt uitgescheiden, gebonden zodat het niet aan kan hechten aan de tandplak. Hierdoor wordt de omzetting naar tandsteen voorkomen. Deze voeders, in tegenstelling tot andere voeders die in de meeste supermarkten en dierenwinkels worden verkocht, zijn bewezen effectief in het voorkomen van nieuwe tandplak/tandsteen vorming.

Kauwsticks

Van verschillende voeders zijn er speciale kauwsticks in productie. Deze sticks bevatten vaak veel calorieën en zijn niet altijd geschikt voor dieren met een speciaal dieet. In de kliniek zijn er Veggiedent kauwsticks verkrijgbaar (ook geschikt voor dieren met een voedselovergevoeligheid). Let op dat je de juiste maat koopt voor je dier. Het is belangrijk dat je dier goed kauwt op de stick. Dit helpt mee in het verwijderen en voorkomen van tandplak en door het kauwen wordt het tandvlees gemasseerd.

Vet Aquadent

Vet Aquadent is een smakelijke vloeistof die bacteriegroei remt en daarmee ook tandplak vorming voorkomt. Je mengt deze vloeistof met het drinkwater van je huisdier.

Voorkomen is genezen!

Als de tanden van je huisdier niet regelmatig tanden poetst, dan zal het nodig zijn om eens in de 2 á 3 jaar het gebit schoon te laten maken bij onze kliniek. Hoe langer er wordt gewacht met schoonmaken, hoe meer het gebit aangetast zal worden en hoe meer gebitselementen getrokken zullen moeten worden.

Bij een gebit wat al behoorlijk aangetast is zullen bovenstaande maatregelen ook niet goed meer werken. Het gebit zal eerst goed schoongemaakt moeten worden.

Gebitsbehandeling

Als het gebit al zodanig aangetast is dat bovenstaande maatregelen niet meer afdoende zullen werken zal er een gebitsbehandeling uitgevoerd moeten worden. Hier gaat je dier voor onder narcose. Een paar dagen voor de operatie krijg je een mail met informatie rondom de operatie. In deze mail staat waar je op moet letten en wat er gaat gebeuren tijdens de gebitsbehandeling. Bij aankomst op de kliniek vul je samen met de assistente een uitgebreid intakeformulier in. Zo weten wij waar wij bij jouw dier rekening mee moeten houden. Voorafgaand aan de narcose zullen wij jouw dier volledig onderzoeken.

Pas tijdens de gebitsbehandeling kan soms duidelijk worden dat er tanden of kiezen getrokken moeten worden. Er kunnen digitale röntgenfoto’s gemaakt worden om beter te kunnen zien wat de conditie van de tandwortels en het kaakbot is. Afhankelijk van deze uitkomst kan er met jou overlegd worden over de juiste behandeling en kan deze aansluitend worden uitgevoerd.

Daarna is het natuurlijk van groot belang dat de gebitsverzorging goed wordt bijgehouden om een volgende behandeling zo lang mogelijk uit te stellen!