Gebitsverzorging bij uw dier kan nare problemen aan het gebit voorkomen.

röntgenfoto

Problemen aan het gebit kunt u vaak al thuis signaleren. Het kan opvallen dat uw hond of kat een slecht ruikende adem heeft. Dit kan het begin stadium zijn van slechter wordend gebit. Er zijn ook nog een aantal andere oorzaken voor een slechte adem bij uw huisdier. In een verder gevorderd stadium kunt u merken dat uw huisdier een pijnlijke bek heeft, kwijlt, moeite met kauwen en verminderde eetlust heeft.

Wen uw dier van jongs af aan dat het openen en bekijken van de bek de normaalste zaak van de wereld is. Zo kunt u bij een vermoeden van tandproblemen in de bek van uw huisdier kijken.

In de bek kan er een geelbruine aanslag of tandsteen op de tanden en kiezen te zien zijn. Het tandvlees kan ook ontstoken raken: het is rood, verdikt en gaat gemakkelijk bloeden. Bacteriën kunnen dan vanuit de bek in de bloedbaan terecht komen en ergens in het lichaam hevige ontstekingen veroorzaken. Een plek waar dat kan gebeuren zijn de hartkleppen maar ook de nieren en gewrichten.

Verder worden de wortels van de gebitselementen aangetast waardoor deze los komen te zitten en uit kunnen vallen. Het kaakbot kan ten slotte ook worden beschadigd. Dit alles veroorzaakt veel onnodige pijn.

Oorzaak

Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen bij het ontstaan van gebitsproblemen. Allereerst hebben bepaalde kleine rassen een andere schedelbouw. Hierdoor staan de tanden en kiezen dichter op elkaar en soms ook scheef. Hier blijft gemakkelijker voedsel achter zitten en zo ontstaat er sneller tandplak.

Ook kleverige voeding blijft gemakkelijker achter in de bek, met meer tandplak vorming tot gevolg. Het is het beste om uw dier zo min mogelijk blikvoer te geven en voornamelijk brokken. Bij oudere dieren komen over het algemeen meer gebitsproblemen voor dan bij jongere dieren.

Preventie

Bij uw dierenarts zal tijdens de jaarlijkse controle gekeken worden naar het gebit van uw dier. Zo kunnen we u op maat adviseren wat u het beste kunt doen om het gebit zo gezond mogelijk te houden.

De belangrijkste maatregel blijft het voorkomen van tandplak. Tandplak wordt uiteindelijk tandsteen, waardoor er steeds gemakkelijker meer tandplak ontstaat. Omdat tandsteen een ruw oppervlak heeft hechten er sneller bacteriën aan die zorgen voor meer tandplak en uiteindelijk ontstekingen.

Tanden poetsen

De gouden standaard in het voorkomen van tandplak blijft het regelmatig tanden poetsen bij uw dier. Daar zijn handige tandenborstels voor in omloop die u op proef mee kunt krijgen vanuit de dierenartsenpraktijk. Gebruik ook de speciale tandpasta die erbij hoort, deze is smakelijker en bevat geen fluoride, wat schadelijk is voor uw dier omdat ze de tandpasta vaak doorslikken.

Voeding

Indien nodig zal de dierenarts u adviseren te gaan voeren met een speciaal dieetvoer dat meehelpt in het voorkomen van tandproblemen. In de kliniek zijn daarvoor Hill’s T/D en Royal Canin Dental te verkrijgen. De textuur van deze voeders is zo ontworpen dat het nieuwvorming van tandplak voorkomt. Tevens wordt calcium, wat door de speekselklier wordt uitgescheiden, gebonden zodat het niet aan kan hechten aan de tandplak. Hierdoor wordt de omzetting naar tandsteen voorkomen. Deze voeders, in tegenstelling tot andere voeders die in de meeste supermarkten en dierenwinkels worden verkocht, zijn bewezen effectief in het voorkomen van nieuwe tandplak/tandsteen vorming.

Kauwsticks

Van verschillende voeders zijn er speciale kauwsticks in productie. Deze sticks bevatten vaak veel calorieën en zijn niet altijd geschikt voor dieren met een speciaal dieet. In de kliniek zijn er Veggiedent kauwsticks verkrijgbaar (ook geschikt voor dieren met een voedselovergevoeligheid). Let op dat u de juiste maat koopt voor uw dier. Het is belangrijk dat uw dier goed kauwt op de stick. Dit helpt mee in het verwijderen en voorkomen van tandplak en door het kauwen wordt het tandvlees gemasseerd.

Vet Aquadent

Tot slot is er een smakelijke vloeistof voor door het drinkwater. Dit remt de bacteriegroei en daarmee ook tandplak vorming.

Voorkomen is genezen!

Als u niet regelmatig tanden poetst zal het nodig zijn om eens in de 2 á 3 jaar het gebit schoon te laten maken op de dierenkliniek. Hoe langer er wordt gewacht met schoonmaken, hoe meer het gebit aangetast zal worden en hoe meer gebitselementen getrokken zullen moeten worden.

Bij een gebit wat al behoorlijk aangetast is zullen bovenstaande maatregelen ook niet goed meer werken. Het gebit zal eerst goed schoongemaakt moeten worden.

Gebitsbehandeling

Als het gebit al zodanig aangetast is dat bovenstaande maatregelen niet meer afdoende zullen werken zal er een gebitsbehandeling uitgevoerd moeten worden. Hier gaat uw dier voor onder narcose. Een paar dagen voor de operatie krijgt u een mail met informatie rondom de operatie. In deze mail staat waar u op moet letten en wat er gaat gebeuren tijdens de gebitsbehandeling. Bij aankomst op de kliniek vult u samen met de assistente een uitgebreid intakeformulier in. Zo weten wij waar wij bij uw dier rekening mee moeten houden. Voorafgaand aan de narcose zullen wij uw dier volledig onderzoeken. Als er twijfel over bestaat zal aangeraden worden bloedonderzoek te laten verrichten naar onder andere de lever en nierfunctie. Als er bij uw dier een hartruis is gehoord bestaat de mogelijkheid een hartecho te laten maken. Dit alles dient ter juiste inschatting van het mogelijk narcose risico wat uw dier kan lopen. Op basis van deze onderzoeken wordt er een narcoseprotocol op maat gemaakt voor uw dier.

Pas tijdens de gebitsbehandeling kan soms duidelijk worden dat er tanden of kiezen getrokken moeten worden. Er kunnen digitale röntgenfoto’s gemaakt worden om beter te kunnen zien wat de conditie van de tandwortels en het kaakbot is. Afhankelijk van deze uitkomst kan er met u overlegd worden over de juiste behandeling en kan deze aansluitend worden uitgevoerd.

Daarna is het natuurlijk van groot belang dat de gebitsverzorging goed wordt bijgehouden om een volgende behandeling zo lang mogelijk uit te stellen!