Urine- en ontlastingsonderzoek

Urineonderzoek

De nieren filteren het bloed, ze zorgen ervoor dat afvalstoffen uit het bloed met de urine worden afgevoerd. Urine zegt dus veel over hoe de nieren functioneren, maar geeft ook veel andere informatie. Blaasontsteking kan door middel van urineonderzoek worden vastgesteld, maar urine onderzoek speelt ook een belangrijke rol bij de vroege opsporing van suikerziekte en bepaalde hormoonziekten, zoals de ziekte van Cushing en Addison.

Urine opvangen

Urine moet altijd opgevangen worden in een schoon bakje / potje. Etensresten en zeker suikers kunnen namelijk de uitslag van het urineonderzoek beïnvloeden. Tevens is het belangrijk zo vers mogelijke urine te bekijken (liefst bewaard in de koelkast en maximaal 4 uur oud).
Bij de hond en kat kan het zeker een uitdaging zijn om urine op te vangen. Hieronder enkele tips en trucs:

  • Hond:
    • Gebruik een schoon bakje of een pollepel bij het opvangen van de urine van uw hond. Houd deze er pas onder als de hond net is begonnen met plassen.
  • Kat:
    • Maak de kattenbak goed schoon, verknip een plastic zak in klein stukjes zodat de kat kan graven. Zet deze in een ruimte bij de kat waar u de urine van de grond kan opnemen als de kat buiten de bak zijn of haar plasje doet, zoals bijvoorbeeld de badkamer. Er zijn bij ons ook speciale kattenbakkorrels verkrijgbaar die geen urine opnemen (Katkor). Als het niet lukt om urine thuis op te vangen, dan kan dit ook op onze praktijk gebeuren. Soms lukt het tijdens het consult wat urine uit de blaas te masseren of het met een klein naaldje aan te prikken, direct uit de blaas. Anders blijft de kat in de opname en mag hij/zij weer naar huis als de urine afname gelukt is.

Ontlastingsonderzoek

In onze kliniek kan een microscopisch ontlastingsonderzoek gedaan worden in de vorm van een flotatie onderzoek.  Hiervoor hebben we verse ontlasting nodig. Verder kan er getest worden op een parasiet die voorkomt bij honden en katten, genaamd Giardia. Dit gebeurt met een snaptest. Binnen 45 minuten is de uitslag dan bekend kan deze uitgevoerd worden. Giardia is ook overdraagbaar op mensen en dus is een snelle diagnose wenselijk.