Myiasis, ook wel bekend als ‘madenziekte’, is een gevaarlijke aandoening die bij konijnen voor kan komen. Het wordt veroorzaakt door groene vleesvliegen die eitjes leggen in de vacht van je konijn. Uit de eitjes komen maden die via de huid van het konijn kunnen binnendringen en schade veroorzaken. Uiteindelijk kan bloedvergiftiging optreden en kan een konijn overlijden. Zolang er groene vliegen in onze omgeving aanwezig zijn, is er altijd kans op madenziekte.

Hoe herken je myiasis bij je konijn?

Het kan lastig zijn om de maden bij je konijn te herkennen, als het er nog niet zoveel zijn. In de beginfase merkt je konijn nog niet zoveel, maar hoe meer schade de maden aanrichten, hoe pijnlijker het wordt.

Verschijnselen die kunnen opvallen zijn:

  • Onrustig gedrag

  • Minder of helemaal niet meer willen eten

  • Tekenen van pijn: knarsen, samengeknepen neus, halfdichte ogen, klein maken

  • Vieze vacht met soms kale plekken, vaak rondom en onder de staart

  • Krioelende maden, soms open wonden waar de maden uitkomen

  • Vliegen rondom je konijn

In een vergevorderd stadium kan je konijn in shock raken door bloedvergiftiging. Symptomen van shock zijn bleke slijmvliezen, koude oren, ondertemperatuur en sloomheid.

Spoedgeval

Ga altijd meteen naar de dierenarts als je denkt dat je konijn myiasis heeft! Je konijn moet zo snel mogelijk een complete, grondige behandeling krijgen. Probeer dus niet eerst om zelf de maden weg te halen en spuit geen anti-insectenspray of andere medicatie op de wonden, maar bel direct naar de kliniek.

Voorkomen is beter dan genezen

Een goede hygiëne is heel belangrijk. Een vies hok trekt vliegen aan, waardoor de kans groter is dat ze eitjes in de vacht van je konijn zullen leggen. Verschoon dus regelmatig het verblijf en met name de hoekjes waar je konijn plast en poept. Controleer dagelijks of de achterkant van je konijn schoon is en of je maden in de vacht van je konijn ziet.

Konijnen produceren harde en zachtere keutels. De zachte keutels, ook wel blindedarmkeutels genoemd, bevatten belangrijke voedingsstoffen. Konijnen horen deze keutels daarom weer op te eten. Doen ze dit niet, dan kan er ontlasting blijven plakken aan de achterhand. Dit noemen we plakpoep en kan verschillende oorzaken hebben, waarvan verkeerde voeding de belangrijkste is. Zorg dat je konijn voldoende ruwvoer binnen krijgt en niet te veel suikers. Dit kan namelijk de smaak van de blindedarmkeutels veranderen, waardoor je konijn deze niet meer opeet en vliegen worden aangetrokken.

Er zijn ook anti-myiasis sprays verkrijgbaar die ervoor zorgen dat de vliegeneitjes niet meer uit kunnen komen en eventuele aanwezige maden worden gedood. Door de achterkant van je konijn met de juiste hoeveelheid vloeistof in te sprayen, verminder je het risico op myiasis. Doe dit vroeg in de zomer, voordat er vliegen zijn. Bij verkeerd gebruik kan dit middel giftig zijn, dus wees voorzichtig! Bij onze kliniek kunt u altijd terecht voor advies.