Train je huisdier met vuurwerkgeluiden

Vuurwerk is dit jaar voor het eerst verboden, desondanks zullen onze dieren ook dit jaar misschien wel wat last hebben van de knallen. Wij willen graag wat tips geven om oud en nieuw voor jullie huisdieren zo prettig mogelijk te laten verlopen. Helaas is ieder dier anders en zal het dus afhankelijk van je dier zijn welke methode het beste werkt.

Een goede manier om vuurwerkangst bij je dier te remmen/voorkomen, is om de dieren aan de geluiden te laten wennen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met CD’s met vuurwerkgeluiden, maar tegenwoordig zijn er ook veel apps beschikbaar, of de YouTube video zoals op deze pagina.

  • Om je dier aan de geluiden te laten wennen, is het belangrijk om vroeg te beginnen.
  • Zet de vuurwerkgeluiden weken van tevoren al aan in huis.
  • Je wilt je geliefde viervoeter niet laten schikken met de geluiden, begin daarom op een zacht volume. Als je dier hier niet op reageert dan kun je het volume langzaamaan opbouwen.
  • Geduld is een schone zaak bij deze methode, als je te snel het geluid te hard zet dan kun je jouw dier laten schrikken.

Als je dier te vaak schrikt dan kan hij een negatieve associatie krijgen met het geluid van vuurwerk, ze ontwikkelen dan alsnog vuurwerkangst. Let dus goed op de reactie van je viervoeter en heb geduld, dan staat voor jullie beiden een mooie beloning te wachten. Namelijk een oud en nieuw zonder/met minder angst!

Meer tips voor de vuurwerkperiode

  1. Laat je hond de dagen voor en na oud en nieuw aangelijnd uit. Zo rent hij niet weg als hij schrikt. Laat je hond op 31 december niet na 22 uur uit. Heb je een kat? Hou deze dan binnen op 31 december en 1 januari.
  2. Probeer de maaltijden van jouw dier op oud en nieuw over de dag te verdelen, zo heeft hij telkens wat afleiding.
  3. Probeer zo normaal mogelijk te reageren op de reactie van jouw dier. Straf hem nooit voor zijn angst en laat hem ook met rust als hij zijn eigen plekje zoekt.
  4. Zorg voor een optimale omgeving. Sluit de gordijnen, doe de lichten aan en zet de tv of radio aan. Zo krijgt jouw dier minder mee van het geknal om hem heen.