Gaat jouw hond of kat mee op (zomer)vakantie? Waar moet je dan allemaal rekening mee houden? Zo niet, hoe vind je een goede oppas of een ander fijn verblijf? Lees verder voor meer informatie!

Je hond mee op vakantie?

Het is natuurlijk heerlijk om je hond mee te nemen op vakantie, maar zorg wel dat je goed voorbereid bent. Sommige landen hebben specifieke regels rondom vaccinatie en/of een verbod op het meenemen van bepaalde rassen. Neem een kijkje op de website van het LICG: https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/ Hier vind je de actuele invoereisen per land in Europa. 

Inpaklijst voor je hond met de belangrijkste dingen: 

  • EU Hondenpaspoort (met chipnummer), evt. gezondheidsverklaringen en inentingsbewijzen
  • Waterbak en voldoende water voor tijdens de reis
  • Voer
  • Tekentang
  • Penning/adreskoker
  • Riem, halsband en/of tuig
  • Kleedje of mand
  • Poepzakjes
  • Evt. medicatie en ontvlooiing/ontworming
  • Evt. muilkorf (als je naar een land gaat waar dit verplicht is)

Houd er rekening mee dat het niet voor iedere hond fijn is om mee op vakantie te gaan. Als je hond niet gewend is aan nieuwe plekken of snel angstig en gestrest raakt, dan doe je er goed aan om hem/haar thuis te laten. Ook is het minder verstandig om een oudere hond en/of een hond met gezondheidsproblemen mee te nemen op reis. 

Je kat mee op vakantie?

Over het algemeen raden we je niet aan om je kat mee te nemen op vakantie. Een verandering van omgeving geeft vaak veel stress. Daarnaast is er een risico dat je kat ontsnapt en verdwaalt of ziek wordt. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als je een hele relaxte kat hebt die het van jongs af aan gewend is om overal mee naartoe te gaan. Zorg er dan voor dat je de reis zo aangenaam mogelijk maakt voor je kat. Vergeet ook niet om je kat te laten vaccineren (o.a. tegen rabiës) en zijn/haar paspoort mee te nemen als je naar het buitenland gaat. 

Thuisblijven: pension, oppas of een andere optie?

Besluit je om je hond of kat thuis te laten, dan zijn er gelukkig genoeg opties om ervoor te zorgen dat je huisdier toch goed wordt verzorgd. 

Thuisblijven is een prima optie voor katten. Zorg er wel voor dat er minimaal één tot twee keer per dag iemand bij je kat komt kijken. Dit kan een professionele oppas zijn, maar natuurlijk ook je buurvrouw, vrienden of familie. Vraag de oppas om te zorgen voor voldoende voer en een gevulde drinkbak, en om je kat af en toe wat aandacht te geven. Ga je voor langere tijd weg? Dan is het misschien fijn voor je kat als er iemand tijdelijk bij jou in huis komt logeren voor gezelschap. Je kat bij iemand anders laten logeren werkt vaak niet zo goed, omdat een nieuwe omgeving veel stress oplevert voor je kat. Is een oppas geen optie? Dan kun je het beste op zoek gaan naar een fijn pension waar je kat een tijdje kan verblijven. De meeste katten vinden het niet prettig om met andere vreemde katten gehuisvest te worden, omdat ze erg aan hun eigen territorium gehecht zijn. Ook de aanwezigheid van honden kan heel stressvol zijn. Kies dus bij voorkeur een pension waar geen honden komen en waar je kat een rustig plekje voor zichzelf heeft.

Voor honden is een oppas die af en toe even langskomt vaak niet voldoende. Je hond moet regelmatig worden uitgelaten en genoeg aandacht krijgen. Ga dus op zoek naar een logeeradres voor je hond bij familie, vrienden, andere bekenden of een pension. Let hierbij goed op de behoeftes en het karakter van jouw hond. Is je hond bijvoorbeeld geen jonge kinderen of katten gewend, dan is het fijn om een adres te vinden waar ook geen kinderen of katten zijn. Dit kan namelijk veel stress geven. Waar groepshuisvesting bij katten juist niet fijn is, kan dit voor honden wel een goede optie zijn mits ze goed met elkaar overweg kunnen. Er zijn zelfs “huiskamer pensions” waarbij honden bij elkaar worden geplaatst.

Twijfel je over de beste optie voor jouw hond of kat? Wij geven je graag advies!