Of jouw dier nu mee gaat naar het buitenland of in Nederland blijft, de zomer is altijd een erg warme periode. Het is daarom belangrijk om jouw dier te beschermen tegen oververhitting. Oververhitting ontstaat doordat onze huisdieren beperkt zijn in het afvoeren van overtollige lichaamswarmte. Zij kunnen namelijk niet zweten en kunnen alleen via hijgen en via de voetzolen warmte kwijtraken. Oververhitting kan voor orgaanschade zorgen, dit kan hele ernstige gevolgen hebben.
Hoe herken je hitteshock? Honden kunnen tijdens de wandeling gaan liggen en een starende blik krijgen. Verder kan je hitteshock herkennen aan het continue hijgen, veel kwijlen, braken, warm aanvoelen, sloomheid, rode slijmvliezen en een dronkenmansgang. Om oververhitting te voorkomen hebben wij een paar tips:
- Zorg dat er voldoende schaduw is in jouw huis en tuin.
- Maak lange wandelingen vooral ’s ochtends en laat op de avond. Neem je dier niet mee voor een lange wandel/fietstocht op het heetst van de dag.
- Zorg altijd dat jouw dier voldoende koel en vers water tot zijn beschikking heeft.
- Vermijd heet asfalt, wandel vooral op plekken waar veel gras is. Het hete asfalt kan ervoor zorgen dat de voetzooltjes van jouw dier verbranden.
- Laat je dier nooit in een stilstaande auto zitten, in een paar minuten kan de auto al te warm worden voor je dier.
- Leg voor je konijn of knaagdier een koud drinkflesje in de kooi.
Merk je dat jouw dier toch oververhit raakt? Leg hem/haar dan zo snel mogelijk in de schaduw en koel hem/haar met lauw stromend water of natte handdoeken die steeds met koud water opnieuw doordrenkt worden. Neem zo snel mogelijk contact op met onze kliniek, dan kunnen wij passend advies geven!
Geef een reactie