Hoe werkt het?

Ook dit jaar zorgt de processierups voor veel problemen bij mensen en dieren. Ze komen vooralsnog uitsluitend voor in eikenbomen. De eerste rupsen komen al begin april uit het ei. De brandharen van de rups kunnen wel 6 tot 8 jaar actief blijven, waardoor de plaatsen waar voorgaande jaren rupsen aanwezig waren nu nog steeds gevaarlijk kunnen zijn. Oude nesten kunnen door harde regen en wind uit de bomen waaien waardoor ze op de grond komen. Daardoor zijn de rupsen tegenwoordig niet alleen in de bomen, maar ook op de grond te vinden. 

Wat kan er gebeuren?

Door snuffelen van honden of katten kunnen de brandharen in ogen of mond terecht komen. In de ogen veroorzaken de brandharen dikwijls vervelende beschadigingen. Wanneer een dier een rups opeet, kan dit een allergische reactie geven waarbij het dier kan gaan braken, het mondslijmvlies kan gaan opzwellen en er kan koorts ontstaan. Ook kunnen de brandharen in de vacht terecht komen als een dier in de omgeving van een besmette boom is geweest. Mocht je je dier dan aaien, dan kun je er zelf ook mee in contact komen. 

Wat kan ik doen?

Vermijd plaatsen waar eikenbomen staan die door middel van een lint gemarkeerd zijn. Zie je een boom die nesten bevat maar nog niet is gemarkeerd? Meld dit dan direct bij de gemeente! 

Het is het beste om je dier meteen af te spoelen met water wanneer je het vermoeden hebt dat hij is blootgesteld aan de brandharen van de processierups. Als je denkt dat jouw dier een rups heeft opgegeten dan is het belangrijk om de mond van je dier zo snel mogelijk met water te spoelen. Als je dier last heeft van zijn ogen, huiduitslag krijgt of gaat speekselen en een gezwollen rood mondslijmvlies krijgt dan is het verstandig om direct contact met ons op te nemen!