Wij vinden het leuk om af en toe een patiënt aan jullie voor te stellen met een bijzonder verhaal. Deze keer willen wij het verhaal van Soof met jullie delen.

Een paar weken geleden kwam Soof, een kooikerhondje van 7 maanden, bij ons op de praktijk omdat ze erg veel piepte. Ze zag er lusteloos uit en had veel pijn bij het optillen. Toen dierenarts Mirthe haar onderzocht bleek dat Soof ook koorts had en dat vooral het bewegen van de nek erg pijnlijk was. Op basis van deze klachten werd er gedacht aan een hersenvliesontsteking.  Bij een hond met een hersenvliesontsteking, ook wel meningitis genoemd, zal vooral de stijve nek opvallen. Verder hebben de patiënten vaak koorts en zult u de pijn herkennen doordat ze bijvoorbeeld in aanvallen gillen. Bij bepaalde rassen komt deze ziekte vaker voor. Vooral jonge honden van grote rassen zijn gevoelig voor het ontwikkelen van een hersenvliesontsteking.

Om een definitieve diagnose te kunnen stellen kan er eerst een röntgenfoto worden gemaakt om te kijken of er andere oorzaken zijn die een stijve nek veroorzaken. Daarna kan er met behulp van een ruggenprik gekeken worden of er ontstekingscellen in het hersenvocht zitten. Bij Soof waren de klachten echter zo duidelijk, dat er is besloten om meteen met de therapie te beginnen.

Bij mensen wordt een hersenvliesontsteking meestal veroorzaakt door bacteriën. Bij honden zien we dat er bij deze ziekte vaak geen ziekteverwekker betrokken is, daarom wordt deze ziekte bij honden ook wel aseptische meningitis genoemd. Bij honden komt deze aandoening vaak tot uiting, omdat het afweersysteem overmatig reageert. De aandoening wordt over het algemeen behandeld met prednisolon, deze medicijnen remmen het afweersysteem. Bij de meeste honden verdwijnen de ziekteverschijnselen snel als er met de therapie wordt gestart.  Helaas komt de hersenvliesontsteking soms terug als de behandeling wordt gestopt. Ook Soof heeft pijnstillers en ontstekingsremmers gekregen. Gelukkig is Soof op dit moment al goed herstellende van deze vervelende ziekte. Ze heeft haar speelzin al weer terug gekregen, alleen haar darmpjes moeten nog wat bij komen na alle medicijnen.