Atopie is een aandoening bij de hond en kat die wordt veroorzaakt door een allergie voor stoffen uit de omgeving, zoals huisstofmijt, pollen of grassen. Het belangrijkste symptoom van atopie is jeuk, vooral aan de snuit, oren, oksels, liezen en de huid tussen de tenen. Door het krabben ontstaan huidproblemen zoals roodheid, schilferen en kaalheid. 

Een vorm van atopie bij hond en kat is pollenallergie. In de lente komen er allerlei planten, bomen en grassen tot bloei, wat voor veel pollen in de lucht zorgt. Pollen zijn stuifmeel van een plant die via de wind of via insecten naar andere planten worden verspreid. Net als mensen kunnen ook honden en katten last hebben van pollenallergie. Naast jeuk hebben honden en katten vaak last van hooikoorts verschijnselen zoals niezen, traanogen en een loopneus. 

Wat te doen als je hond of kat een (pollen)allergie heeft? 

  • Ga langs bij de dierenarts: door middel van een bloedonderzoek kunnen wij erachter komen voor welke pollen je hond of kat precies allergisch is. Afhankelijk van het type en de ernst van de allergie maken we een behandeling op maat. Ook kunnen we met medicijnen zorgen dat je dier veel minder last heeft van jeuk.
  • Gebruik de website van Pollennieuws: op deze website vind je de pollenkalender. Hierop is te zien hoeveel pollen er in de lucht zijn. Er is ook een overzicht beschikbaar de bloeitijd van allerlei bomen, grassen en kruiden. Handig dus om te kijken wanneer je hond of kat meer last heeft.
  • Was je hond met anti-allergenen shampoo: speciaal voor honden en katten met een omgevingsallergie zijn er shampoos ontwikkeld. Als je hond of kat weinig stress ervaart van het wassen en dit goed toelaat, is shampoo therapie een goede optie. Door je hond met shampoo te wassen, spoel je de allergenen van de vacht en huid af en verzorg je de huid. Dit vermindert de jeuk.
  • Maak je huis goed schoon: pollen komen niet alleen buiten, maar ook in huis terecht. Zorg daarom dat je regelmatig stofzuigt, minimaal 1 keer per week. Vooral vloerbedekking, kleden en gordijnen moeten niet worden overgeslagen. 

Met deze tips help jij je kat of hond zo goed mogelijk het pollenseizoen door!