Niets is leuker dan je vrolijke viervoeter gezellig meenemen op vakantie! Ben je dit van plan en ga je naar het buitenland, dan heeft jouw hond een rabiës inenting nodig. Wat houdt dit precies in, wanneer moet je hond gevaccineerd worden en waarom? We leggen het je uit.

Wat is rabiës?

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige virusziekte met een dodelijke afloop voor zowel mens als dier. De ziekte komt in Nederland alleen voor bij vleermuizen, maar is in veel andere landen wel inheems aanwezig. Het virus wordt overgedragen via speeksel van een besmet dier. Door een krab, bijt of lik aan een wondje, komt het virus in het lichaam terecht en bij niet tijdig ingrijpen in het zenuwstelsel.  

Verschijnselen die dan kunnen optreden zijn: 

  • Gedragsveranderingen zoals onrust, incoördinatie (‘onzeker’ lopen), verandering van karakter en agressie 
  • Problemen met slikken en ademhaling
  • In het eindstadium treedt verlamming van de ademhalingsspieren op, waardoor een dier komt te overlijden

Bij een verdenking van rabiës is de dierenarts verplicht om een melding te maken bij de NVWA. 

Geen therapie mogelijk

Als een mens of dier duidelijke verschijnselen heeft van rabiës, dan heeft een behandeling geen zin meer. Het virus heeft dan overlijden tot gevolg. Preventie is daarom heel erg belangrijk! Dit kan door middel van vaccinatie. Ook is het belangrijk dat zowel jij als je hond niet in aanraking komen met (dode) vleermuizen, aangezien zij het virus ook kunnen overdragen. 

Vaccineer je dier als je op vakantie gaat

Rabiës komt alleen bij vleermuizen voor in Nederland, dus vaccinatie van je tegen rabiës is alleen nodig als je met je hond naar het buitenland gaat. Vanaf drie maanden oud mag een hond worden gevaccineerd. Let op: de inenting is pas na 3 weken (21 dagen) volledig werkzaam en dus geldig! Een hond jonger dan 15 weken oud mag dus niet naar het buitenland toe. Deze wet is er om ervoor te zorgen dat er geen pups met rabiës uit Oost-Europa naar Nederland worden gebracht. 

Wees op tijd met inenten!

Ga je lekker op vakantie met je hond? Zorg er dan voor dat je je dier op tijd laat vaccineren, dus minimaal drie weken voor vertrek. De enting is dan wettelijk geldig. De enting werkt drie jaar lang, daarna beschermt deze niet goed meer en is er een nieuwe vaccinatie nodig als je weer naar het buitenland gaat.