In dezelfde periode waarin de bomen hun bladeren laten vallen, laat je huisdier zijn haren los. De zogenaamde “herfstrui” begint weer, het verlies van de zomervacht. Deze periode duurt 3 tot 4 weken en wordt in gang gezet door de temperatuursverandering buiten.

Veel huisdieren verharen het hele jaar door, omdat ze veel binnen zijn waar de temperatuur veel gelijkmatiger is dan buiten. Meestal zien we nog wel dat het verharen in het voorjaar en het najaar wat erger is dan tijdens de rest van het jaar.

Wat kun je doen om je hond of kat de rui door te helpen?

  • Geef kwalitatief goede voeding. Zo wordt de vacht van je huisdier beter en zal ook de natuurlijke rui beter verlopen. Er zijn ook voedingssupplementen op de markt zoals Megaderm die de conditie van de huid en vacht goed ondersteunen tijdens deze ruiperiode.
  • Borstel je huisdier goed, niet meer dan twee keer per week. Niet iedere kam is geschikt, vraag ons in de kliniek of de trimmer voor advies.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen het normale verharen en haaruitval door ziekte. Normaal verharen zal over het algemeen niet tot kaalheid, bij een onderliggende medische oorzaak kan dit wel het geval zijn. Verhaart je hond of kat meer dan normaal en maak je je zorgen? Kom dan even langs bij de kliniek.