Wat houdt VacciCheck in?

VacciCheck is een betrouwbare test waarmee de hoeveelheid antilichamen in het bloed tegen de meest voorkomende besmettelijke virusziekten gemeten kunnen worden. Dit wordt een titerbepaling genoemd.

Antilichamen zijn eiwitten die het afweersysteem van je huisdier helpen om virussen aan te vallen, waardoor deze je hond niet ziek kunnen maken. Ze blijven voor bepaalde tijd in het bloed aanwezig. Bij vaccinatie wordt er klein beetje dood of verzwakt virus ingespoten, wat het lichaam stimuleert om antilichamen aan te maken. Op het moment dat je huisdier in aanraking komt met het echte virus zullen de aangemaakte antilichamen het virus of de bacterie uitschakelen. Dit voorkomt dus dat je hond ziek wordt.

Met VacciCheck meten we of er na vaccinatie voldoende antilichamen aangemaakt zijn. Dit bepaalt of je hond goed beschermd is tegen bepaalde virussen. Wanneer er voldoende antilichamen aanwezig zijn, hoeft je hond op dat moment tegen bepaalde ziektes niet te worden gevaccineerd. Het kan ook zijn dat er uit de test komt dat je hond niet optimaal beschermd is. We zullen dan zo passend mogelijk vaccineren om er alsnog voor te zorgen dat je huisdier genoeg antilichamen gaat aanmaken.

Op welke ziektes test VacciCheck ?

Bij de hond test VacciCheck op:

  • Infectieuze hepatitis (CAV-1 en CAV-2): besmettelijke virusziekte die leidt tot leverontsteking.
  • Parvo (CPV): besmettelijke virusziekte die vooral bij jonge honden voorkomt en tot maagdarmklachten zoals braken en diarree leidt.
  • Canine Distemper Virus (CDV): besmettelijke virusziekte die leidt tot maagdarmklachten en het centraal zenuwstelsel aantast. Ook wel bekend als hondenziekte of ziekte van Carré.

Hoe werkt VacciCheck?

Voor de test nemen wij een klein beetje bloed af bij je hond. Vervolgens kunnen we in het bloed voor de genoemde ziektes de hoeveelheid antilichamen bepalen. Afhankelijk van de uitslag bespreken we het verdere plan voor vaccinatie.

Waarom adviseren wij VacciCheck?

VacciCheck maakt het mogelijk om op maat te vaccineren. Zeker bij dieren met een gevoelig immuunsysteem die heftig reageren op vaccinaties kan dit een groot voordeel zijn. Wij raden aan om de titerbepaling iedere 3 jaar te herhalen vanaf een leeftijd van 4 jaar om te controleren of je hond nog wel goed beschermd is.

Ook kan VacciCheck de hoeveelheid maternale antilichamen meten in het bloed bij pups. Dit zijn antilichamen die pups vlak na de geboorte meekrijgen van de moeder via de moedermelk. Het meten van de maternale antilichamen tegen parvo bij pups is altijd een mogelijkheid, echter het nieuwste vaccin tegen parvo laat zich niet meer beïnvloeden door deze maternale antilichamen. Daarom adviseren wij om pups altijd te vaccineren tegen parvo.