Hebben konijnen het snel koud? Moet ik mijn konijn naar binnen toe halen? Wat kun je als eigenaar doen om je konijn lekker comfortabel de winter door te helpen? Lees verder voor een antwoord op bovenstaande en nog meer vragen!

Hebben konijnen het snel koud in de winter?

Konijnen die buiten worden gehouden, kunnen zichzelf goed warm houden. Rond eind augustus/begin september beginnen ze met het aanmaken van een wintervacht. Dit duurt ongeveer drie maanden. Konijnen die het hele jaar door binnen zijn, hebben een ander ritme wat betreft vachtwisseling. Er is binnen namelijk veel kunstlicht en een constante temperatuur, waardoor ze geen goede wintervacht aanmaken. Het is dus niet verstandig om binnenkonijnen in de wintermaanden plotseling buiten te zetten. Haal ook een buitenkonijn niet zomaar naar binnen! Dit is vergelijkbaar met als je zelf een dikke sjaal en muts aantrekt in de winter en vervolgens binnen bij de kachel gaat zitten. Je krijgt het dan veel te warm, dit geldt ook voor buitenkonijnen. Een wintervacht is binnen veel te warm en kan voor oververhitting zorgen.

Wat kan ik doen om te zorgen dat het water van mijn konijn niet bevriest?

Zodra de temperaturen onder nul dalen, bevriest de drinkfles van konijnen direct. Door een paar keer per dag het water te verversen, zorg je ervoor dat je konijn altijd kan drinken. Geef geen warm of lauw water, dit koelt alleen maar sneller af. Een goede tip is om een extra drinkbakje of drinkfles te kopen. De ene fles kun je dan aan het hok hangen en de andere binnen vullen. Als de fles buiten bevroren is, kun je deze omwisselen met de andere fles.

Hoe zorg ik voor beschutting voor mijn konijn?

Hoewel konijnen die het hele jaar door buiten zijn een goede wintervacht hebben, is het belangrijk om het hok te beschermen tegen koude wind en regen. Zorg ervoor dat het hok op een beschutte plek staat en dat deze wind- en waterdicht is. Bedek het hok eventueel met een jute zak of beschermhoes, maar let er wel op dat er voldoende ventilatie mogelijk is. Leg wat extra stro in het hok, zodat je konijn zich daar lekker in kan nestelen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn konijn toch genoeg aandacht krijgt?

Konijnen die in de winter buiten zijn, kunnen zich wat eenzaam voelen. Kom regelmatig even bij je konijn knuffelen. Konijnen vinden het fijn om een maatje te hebben, het liefst zitten ze met zijn tweeën.

Heeft mijn konijn meer voer nodig in de winter?

Konijnen hebben niet meer voer nodig in de winter dan in de zomer. Ze houden zich rustiger, waardoor ze minder energie verbranden en zichzelf dus makkelijker warm kunnen houden. Merk je dat je konijn toch vermagert, neem dan contact op met ons om de oorzaak te achterhalen.