Steeds meer huisdiereigenaren zeggen om verschillende redenen ‘nee’ tegen een stukje vlees op hun bord en kiezen ervoor om vegetarisch te eten. Is het echter wel veilig om je hond of kat ook geen vlees meer te geven? Honden en katten staan ten slotte bekend als vleeseters, toch? Om hier antwoord op te kunnen geven, is het belangrijk om te weten welke voedingsstoffen honden en katten nodig hebben.
Een voedzame maaltijd
Goede voeding is heel erg belangrijk om je huisdier gezond te houden, omdat het stofjes bevat die het lichaam nodig heeft. Er zijn zes categorieën voedingsstoffen, namelijk eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en water. Deze stofjes moet je huisdier allemaal in voldoende mate binnenkrijgen via de voeding. Ook is het belangrijk dat het voer genoeg energie bevat.
Omnivoor versus carnivoor
Honden en katten hebben een andere lichaamsbouw en dus ook andere behoeftes qua voeding. Katten zijn carnivoor (vleeseters), dat wil zeggen dat ze voedingsstoffen nodig hebben die alleen in vlees te vinden zijn. Hoewel honden vaak gedacht wordt dat honden ook carnivoren zijn, wijst hun anatomie, gedrag en voorkeur voor voedsel er toch eerder op dat ze eigenlijk omnivoren (alleseters) zijn.
Honden hebben bijvoorbeeld kiezen met een gladder oppervlak, waar ze vezels beter mee kunnen vermalen. Katten hebben daarentegen scherpe kiezen, meer geschikt om vlees mee af te scheuren. Ook hebben honden in verhouding langere darmen dan katten, waardoor ze beter plantaardige vezels kunnen verteren. Daarnaast kan een hond zelf vitamine A maken uit stofjes die in planten worden gevonden, maar een kat kan dit niet. Zo zijn er nog veel meer verschillen tussen honden en katten, waardoor je je waarschijnlijk kunt voorstellen dat beide diersoorten een ander dieet nodig hebben.
Katten kunnen niet strikt plantaardig gevoerd worden
Het is niet mogelijk om een goed gebalanceerd vegetarisch dieet voor katten te maken, omdat ze carnivoren zijn. Het lichaam van katten is er dus niet op gebouwd om volledig vegetarisch te eten, ze kunnen daar niet voldoende voedingsstoffen uit halen. Bepaalde tekorten die kunnen optreden zijn:
- Arachidonzuur tekort (een type vetzuur): slechte groei, huid- en vachtproblemen, leververvetting
- Taurine tekort (een aminozuur): hartproblemen, slecht zicht
- Vitamine A tekort: slechte groei, minder bespiering, verminderde afweer, huid- en vachtproblemen
- Vitamine B12 tekort: problemen met het zenuwstelsel, slechte afweer, verminderde darmfunctie
Katten kunnen dus niet volledig vegetarisch eten. Toch betekent dit niet dat katten nooit plantaardig voedsel kunnen eten, maar het is wel belangrijk dat het grootste deel van hun dieet op dierlijke basis is.
Vegetarisch voeren is een optie voor honden
Honden kunnen wel goed functioneren op een vegetarisch dieet, omdat ze minder eiwitten nodig hebben dan katten en bepaalde voedingsstoffen zelf uit plantaardig materiaal kunnen halen. Tekorten treden daarom minder snel op dan bij katten die vegetarische voeding krijgen, maar toch moeten we voorzichtig zijn. Alleen in zeer specifieke situaties wordt bij honden plantaardig voer geadviseerd. Zorg er in dat geval voor dat je een commercieel compleet voer aanschaft, zodat je zeker weet dat je hond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Een vegetarisch dieet is dus niet geschikt voor katten, maar kan voor honden wel een optie zijn. Het blijft toch het beste om je hond voeding met dierlijke eiwitten te geven, omdat het lichaam van je hond hierop is gebouwd. Heb je nog vragen over de beste voeding voor jouw huisdier? Neem gerust contact op met onze kliniek, wij geven je graag advies op maat over een goed gebalanceerd dieet.
Geef een reactie