Een vogel met legnood kan haar ei niet leggen. Het ei blijft dan vastzitten in de eileider. Voor het vormen van de schaal is veel calcium nodig, als een vogel niet in staat is om zoveel aan calcium te maken kan er legnood ontstaan. Zieke, dikke en jonge vogels hebben meer kans op legnood.

Verschijnselen

De verschijnselen die een vogel met legnood vertoont zijn algemene ziekteverschijnselen, zoals bol zitten, niet helder uit de ogen kijken en onderin het hok zitten. Ook is er een bolling te zien bij de cloaca, dit is het ei.

Diagnose

De dierenarts stelt de diagnose aan de hand van de symptomen, soms is het ei te zien door  de contracties van de cloaca. Door middel van een röntgenfoto wordt de diagnose bevestigd.

Behandeling

Probeer de vogel voorzichtig te vangen, het ei mag namelijk niet breken. Zet vervolgens de vogel apart in

een warm hokje en wacht 1-2 uur, soms kan het dan zo zijn dat de vogel het ei heeft gelegd. Als dit niet het geval is, ga dan naar de dierenarts. De dierenarts kan de vogel onder narcose brengen en zal proberen het ei eruit te masseren. Als dit niet lukt, kan het ei operatief verwijderd worden.

Voorkomen is beter dan genezen

Door het geven van goede voeding kan de calcium opname verbeterd worden. In grit zit bijvoorbeeld veel calcium. Alleen voeding met zaden is niet voldoende.