Afbeelding: Image by bublikhaus on Freepik

Oud en nieuw komt weer dichterbij, dus zullen er binnenkort ongetwijfeld weer veel knallen van het vuurwerk te horen zijn. De meeste huisdieren vinden dit erg spannend. Er zijn verschillende dingen die je als eigenaar kunt doen om de jaarwisseling zo prettig mogelijk te laten verlopen voor je huisdier, waaronder training of het geven van voedingssupplementen. Het heeft bij de meeste middelen geen zin om pas een paar dagen voor oud en nieuw te starten, dus begin op tijd!

Training

Een goede manier om vuurwerkangst bij je huisdier te verminderen is door je hond of kat te laten wennen aan de vuurwerkgeluiden door ruim van tevoren te beginnen met trainen. Begin hier 1 tot 2 maanden voorafgaand aan oudejaarsavond mee. Er zijn verschillende apps en YouTube video’s beschikbaar. Zorg dat je op een zacht volume begint, je wilt je geliefde viervoeter natuurlijk niet laten schrikken. Zodra je huisdier niet (meer) op een bepaald volume reageert, kun je het langzaam laten toenemen. Let dus goed op de reactie van je huisdier en heb geduld, dan staat voor jullie beiden een fijn oud en nieuw te wachten.

Middelen tegen vuurwerkangst

Naast training zijn er bijvoorbeeld bepaalde voedingssupplementen, verdampers en sprays die kunnen helpen om stress en angst bij je huisdier te verminderen. Ook is er speciale voeding beschikbaar. Mocht dit onvoldoende zijn, breng dan een bezoek aan onze kliniek. Wij mogen je huisdier speciale medicatie voorschrijven die ervoor zorgt dat je viervoeter minder angstig is.

 • Zylkene is een voedingssupplement met een rustgevende werking. Voor een goed effect moet dit middel een aantal weken voor de jaarwisseling worden toegediend. De capsules zijn geschikt voor zowel hond als kat.
 • Telizen is een smakelijke tablet op basis van groene thee extract met een stressverlagende werking. Telizen moet gedurende minimaal twee maanden gegeven worden en is geschikt voor zowel honden als katten.
 • Adaptil (voor honden) en Feliway (voor katten) zijn verdampers voor in het stopcontact die feromonen afgeven. Dit zijn geurstoffen die een rustgevend effect op je huisdier kunnen hebben. Begin minimaal 2 weken van tevoren en laat de verdamper na de jaarwisseling nog 1 week zitten. Feliway is ook te verkrijgen als spray. Adaptil is ook beschikbaar als spray, halsband of kauwsnack.
 • Speciale voeding zoals Royal Canin Calm Diet (voor hond en kat) of Hill’s C/D Stress (kat) kan ondersteunend werken ter vermindering van de stress en blaasproblemen.
 • Pexion en Sileo zijn op dit moment de enige geregistreerde diergeneesmiddelen bij acute vuurwerkangst. Deze medicatie heeft een kalmerend effect op je huisdier en mag alleen door de dierenarts voorgeschreven worden. Kom gerust langs voor een consult.

Meer tips voor de vuurwerkperiode

 1. Laat je hond rondom oud en nieuw aangelijnd uit, zo voorkom je weglopen en ook het opeten van vuurwerk. Houd je kat binnen.
 2. Zorg voor afleiding. Geef je hond een bot dat lang meegaat of een speeltje.
 3. Doe tijdens oud en nieuw je gordijnen dicht en de radio luid aan of laat je dier in een inpandige kamer of kelder.
 4. Probeer zo normaal mogelijk te reageren op de reactie van je huisdier. Straf hem/haar nooit voor zijn angst, maar bied steun.
 5. Zorg voor een veilige plek waar je huisdier zich kan terugtrekken.
 6. Er zijn ook gehoorbeschermers voor honden verkrijgbaar, dit kan mogelijk ook helpen om stress te verminderen.

Hopelijk heb je door bovenstaande uitleg meer inzicht gekregen in wat je kunt doen om vuurwerkangst bij je huisdier te verminderen. Ieder huisdier is verschillend, er is dus niet één methode die het beste werkt. Welke methode fijn is voor jouw huisdier is een kwestie van uitproberen. Neem bij vragen gerust contact op met onze kliniek. Wij helpen je graag om de jaarwisseling voor jou en je huisdier zo prettig mogelijk te maken!