Oud en nieuw komt weer steeds dichterbij! Ook dit jaar is het afsteken van vuurwerk verboden, maar er zullen ongetwijfeld nog wat knallen te horen zijn. De meeste huisdieren raken hier erg angstig van. Er zijn verschillende dingen die je als eigenaar kunt doen om de jaarwisseling zo prettig mogelijk te laten verlopen voor je huisdier.

Training

Een goede manier om vuurwerkangst bij je huisdier te verminderen is door je hond of kat te laten wennen aan de vuurwerkgeluiden door ruim van tevoren te beginnen met trainen. Begin hier 1 tot 2 maanden voorafgaand aan oudejaarsavond mee. Er zijn verschillende apps en YouTube video’s beschikbaar. Zorg dat je op een zacht volume begint, je wilt je geliefde viervoeter natuurlijk niet laten schrikken. Zodra je huisdier niet (meer) op een bepaald volume reageert, kun je het langzaam laten toenemen. Let dus goed op de reactie van je huisdier en heb geduld, dan staat voor jullie beiden een oud en nieuw met minder angst te wachten!

Middelen tegen vuurwerkangst

Naast training zijn er bepaalde voedingssupplementen en verdampers die kunnen helpen om stress en angst bij je huisdier te verminderen. Ook is er speciale voeding beschikbaar. Mocht dit onvoldoende zijn, breng dan een bezoek aan onze kliniek. Wij mogen je huisdier speciale medicatie voorschrijven die ervoor zorgt dat je viervoeter minder angstig is.

  • Zylkene is een voedingssupplement met een rustgevende werking. Voor een goed effect moet dit middel minimaal 1 tot 2 maanden voor de jaarswisseling worden toegediend. De tabletten zijn geschikt voor zowel hond als kat.
  • Adaptil (voor honden) en Feliway (voor katten) zijn verdampers voor in het stopcontact die feromonen afgeven. Dit zijn geurstoffen die een rustgevend effect op je huisdier kunnen hebben. Begin minimaal 2 weken van tevoren en laat de verdamper na de jaarwisseling nog 1 week zitten. Adaptil is ook beschikbaar in tabletvorm.
  • Speciale voeding zoals Royal Canin Calm Diet (voor hond en kat) of Hill’s C/D Antistress (kat) kan ondersteunend werken ter vermindering van de stress.
  • Pexion en Sileo zijn op dit moment de enige geregistreerde diergeneesmiddelen bij acute vuurwerkangst. Deze medicatie heeft een kalmerend effect op je huisdier en mag alleen door de dierenarts voorgeschreven worden. Kom gerust langs voor een consult.

Meer tips voor de vuurwerkperiode

  1. Laat je hond rondom oud en nieuw aangelijnd uit, zo voorkom je weglopen en ook het opeten van vuurwerk. Hou je kat binnen.
  2. Zorg voor afleiding. Zet bijvoorbeeld de radio aan en geef je hond een bot dat lang meegaat of een speeltje.
  3. Probeer zo normaal mogelijk te reageren op de reactie van je huisdier. Straf hem/haar nooit voor zijn angst!

Hopelijk heb je door bovenstaande uitleg meer inzicht gekregen in wat je kunt doen om vuurwerkangst bij je huisdier te verminderen. Ieder huisdier is verschillend, er is dus niet één methode die het beste werkt. Welke methode fijn is voor jouw huisdier is een kwestie van uitproberen. Neem bij vragen gerust contact op met onze kliniek. Wij helpen je graag om de jaarwisseling voor jou en je huisdier zo prettig mogelijk te maken!