Vuurwerk? Zo houden we het leuk voor onze dieren!
Vuurwerkangst
Voor veel dieren, met name katten en honden, is de periode aan het einde van het jaar door alle geknal een angstige periode. In deze informatiebrief beschrijven we maatregelen die u kunt nemen om problemen door vuurwerk te voorkomen of op te lossen.
Wat zie ik aan mijn dier?
Als eerste is het belangrijk dat u als eigenaar weet wat er gebeurt in uw dier, wanneer deze angstig is voor vuurwerk. Het meest duidelijke is het gedrag dat uw dier laat zien, zoals bijvoorbeeld:
- Onrustig rondlopen
- In een andere ruimte gaan liggen
- Verstoppen
- Wegkijken
- Hijgen/blaffen/miauwen/gillen
- Maagdarmklachten (diarree)
- Niet naar buiten willen
- Niet willen eten
- Kwijlen
- Honden kunnen verstijfd in de mand blijven liggen
- Honden en katten kunnen ook hun staart lager dragen, oren plat naar achteren houden en met gebogen poten lopen.
Vervolgens is het goed om te weten waar de angst van uw dier vandaan komt. Sommige dieren zijn uit zichzelf heel bang voor vuurwerk, door de lichtflitsen of door de knallen. Een andere mogelijkheid is dat u zelf angstig bent voor vuurwerk en dit overdraagt op uw dier.
Voorkomen is beter….
Het beste wat u als eigenaar kunt doen, is u gedragen zoals u zich normaal gedraagt. Dus gewoon doorgaan waar u mee bezig bent en zelf rustig blijven. Dat geldt voor zowel binnenshuis als buitenshuis. Wanneer u laat zien dat alles gewoon doorgaat zoals normaal, zal uw dier het ook gewoon gaan vinden.
Wanneer u steun geeft door uw dier aan te raken op het moment dat het dier angstig is, bijvoorbeeld door over de flanken te aaien, ziet uw dier dit als beloning en kan dat het gedrag versterken. Het is belangrijk dat u weinig praat en niet veel aandacht schenkt aan het angstige gedrag. Echter, wanneer uw dier bij u komt zitten zonder angstig te zijn, is het juist goed om aandacht te geven.
Beter niet doen:
- Straffen of ’belonen’ voor angstgedrag
- Buiten laten wegvluchten bij het geluid vandaan
- Alleen thuislaten als er vuurwerk is
- Meedoen aan vuurwerktraining in groepsverband met bange en niet-bange honden door elkaar
Puppy’s moeten zo vroeg mogelijk met alles kennismaken wat bij het normale leven hoort. Ook vuurwerk leren kennen hoort daarbij. Voor puppy’s die in het voorjaar zijn geboren, duurt het nog heel lang voordat ze hun eerste Oud&Nieuw meemaken. Daarvoor is het handig om een vuurwerk-geluids-cd te gebruiken zodat uw puppy het geluid al leert kennen. Daarbij is het belangrijk om zelf rustig te blijven en gewoon door te gaan met datgene waar u mee bezig was, op het moment dat u de cd afspeelt. Zo zal uw puppy inzien dat er niets aan de hand is bij vuurwerklawaai.
Tips rond Oud&Nieuw
Hierboven heeft u gelezen hoe u het gedrag van uw dier kunt begrijpen en hoe u het gedrag kunt sturen met uw eigen gedrag. Toch kan het fijn zijn om wat extra maatregelen te nemen rond Oud&Nieuw. Hieronder volgen enkele handige tips die Oud&Nieuw wat comfortabeler maken voor uw hond en kat:
- Pas het uitlaatschema van uw hond aan, zodat die ’s avonds binnen kan blijven (u kunt eventueel naar een plek toe gaan waar het rustiger is. Rond Houten kan dat bijvoorbeeld bij De Golfbaan in Nieuwegein, aan de A27, bij Amelisweerd bij Utrecht/Bunnik en bij Lage Vuursche, dit is volledig in het bos)
- Laat uw poes op oudjaarsdag niet meer buiten en zorg voor een kattenbak en drinken/eten in huis
- Geef uw hond toegang tot ‘een veilige ruimte’ zoals een kamer of kast, zonder ramen
- Doe de gordijnen dicht, zodat de lichtflitsen niet te zien zijn
- Draai muziek, zodat de geluiden van buiten minder goed te horen zijn
Er is ook medicatie!
Wanneer u alle tips heeft opgevolgd en uw hond of kat blijft erg angstig, kan de volgende stap een bezoek aan de dierenarts zijn. Er zijn namelijk medicijnen die kunnen helpen om angst te verminderen. Er zijn verschillende soorten middelen beschikbaar.
Tijdens Oud & Nieuw zelf kan het geven van speciale medicatie veel comfort geven aan uw hond of kat. In onze kliniek schrijven we daarvoor Alprazolam voor, een middel wat verwant is met valium. Alprazolam werkt slaapverwekkend en angst-verlagend. Het heeft echter soms bijwerkingen, namelijk verhoging van de eetlust en, met name bij katten, kan het een averechts effect hebben en kan uw kat dus drukker worden. Heel zelden kan agressie optreden.
Het middel Alprazolam kan gegeven worden op 31 december, het liefste ruim voordat het nieuwe jaar ingaat (tussen 18.00-20.00uur). Zo heeft het voldoende tijd om in te werken.
Een ander middel voor honden is Adaptil, waarvan de tabletten natuurlijke angstremmers bevatten. Deze kunnen 2 uur voor een stressvolle situatie worden ingegeven.
Voor beide middelen geldt dat het verstandig is om dit ruim voor Oud&Nieuw al eens uit te proberen. Zo kunt u op tijd zien wat het effect is.
Echter, ook voor oudejaarsavond wordt er al regelmatig vuurwerk afgestoken. Helaas is het zo dat Alprazolam niet voor een langere periode gegeven mag worden. Wel bestaan er andere middelen die men doorgaans al eerder geeft. In onze kliniek hebben wij Zylkene, Feliway en Adaptil.
Zylkene is een voedingssupplement wat een angst-dempende, rustgevende werking heeft. Voor een goed effect moet Zylkene wel twee weken vooraf aan Oud&Nieuw gegeven worden.
Feliway wordt gebruikt voor katten en is in een omgevingsspray en een verdamper beschikbaar. Het bestaat uit een chemische kopie van één van de kattengezichtsferomonen (F3), die door katten worden gebruikt om hun territoriale grenzen te markeren. Een kat die met zijn/haar kopje wrijft tegen zijn leefomgeving geeft een feromoon vrij. Door deze nagemaakte feromonen in de lucht te verspreiden (via verdamper of spray), voelen katten zich meer op hun gemak.
Adaptil heeft ook een halsband (werkt 4 weken), spray (15 minuten voor gewenste effect in omgeving sprayen; werking 4-5 uur) en een verdamper (voor een oppervlak van 50-70m2; 1 vulling is genoeg voor 30 dagen en navullingen zijn apart verkrijgbaar). Deze middelen bevatten hondenferomonen en werken op deze manier rustgevend.
Gedragstherapie
Naast het aanpassen van uw eigen gedrag en het geven van medicatie, is er ook gedragstherapie voor dieren die angstig zijn tijdens Oud&Nieuw. Zoals hierboven al genoemd werd, kan de vuurwerk-CD een hulpmiddel zijn bij gedragstherapie. Bij het zelf gebruiken van de vuurwerk-CD is het goed om te weten dat deze alleen zin heeft, als uw hond bang is voor het geluid van vuurwerk. De CD zal namelijk geen effect hebben wanneer uw hond bang is voor de lichtflitsen. Bij honden die extreem angstig zijn, kan daarbij begeleiding door een gedragstherapeut verstandig zijn.
Hopelijk heeft u door bovenstaande uitleg meer inzicht gekregen in het gedrag rondom angst voor vuurwerk. Er zijn verschillende manieren om met angstgedrag om te gaan, welke het meest effect heeft is een kwestie van uitproberen. Heeft u nog vragen over deze brief, of heeft u andere vuurwerkangst-gerelateerde vragen, dan kunt u contact opnemen met onze kliniek!
Geef een reactie