Als eigenaar wil je natuurlijk dat je huisdier lekker in zijn of haar vel zit. We adviseren daarom om de gezondheid van je dier minimaal één keer per jaar te laten controleren. Voorkomen is namelijk beter dan genezen! Door eventuele ziektes vroegtijdig op te sporen, kunnen we je dier makkelijker en beter behandelen. Sommige medische problemen zijn namelijk niet direct van de buitenkant zichtbaar. Als dat op dat moment nodig is kun je tijdens deze controle ook je dier laten vaccineren.
Wat houdt de controle in?
Tijdens een gezondheidscontrole stelt de dierenarts vragen over je dier, onder andere over hoe het gaat met eten, drinken, plassen en poepen. Veranderingen daarin kunnen een teken zijn dat je dier zich niet lekker voelt. Ook voert de dierenarts een ‘algemeen lichamelijk onderzoek’ uit bij je dier. Dit betekent dat je dier van voor naar achter wordt nagekeken. Waar wordt er dan bijvoorbeeld op gelet?
- Kop: er wordt gekeken naar de slijmvliezen van je dier. Een afwijkende kleur kan bijvoorbeeld duiden op bloedarmoede. Ook wordt het gebit van je dier goed geïnspecteerd, waarbij er speciaal wordt gelet op alle gebitselementen en eventueel aanwezigheid van tandsteen, ontstoken tandvlees of afgebroken/beschadigde tanden. Daarnaast kijken we naar de ogen, waarbij we controleren of er geen beschadigingen zijn van het hoornvlies. Ook beoordelen we of de oren mooi schoon zijn; oorontsteking of oormijt komen namelijk regelmatig voor.
- Ademhaling: de dierenarts kijkt naar hoe snel je dier ademt, maar ook naar de manier waarop. Ook wordt er geluisterd naar de longen.
- Hart: er wordt geluisterd naar het hart, waarbij er wordt gelet op de snelheid van de hartslag, of deze regelmatig is en of er een hartruis te horen is.
- Lymfeknopen: dieren hebben verschillende lymfeknopen. Een aantal daarvan zijn altijd voelbaar, sommigen alleen als ze vergroot zijn. Vergroting van de lymfeknoop kan betekenen dat er een onderliggende ziekte is.
- Buik: de dierenarts kan voelen naar verschillende organen in de buik, onder andere de blaas en darmen. Er wordt gekeken of je dier hier pijnlijk op reageert en of er afwijkingen zijn.
- Poten: de dierenarts kijkt naar hoe je dier zich beweegt en controleert de gewrichten van je dier. Het ontlasten van een poot duidt vaak op pijn, dit kan verschillende oorzaken hebben.
- Huid, vacht & nagels: er wordt gekeken of er roodheid, uitslag, wondjes of bultjes aanwezig zijn op de huid. Ook letten we op de kleur en glans van de vacht. Een doffe vacht of kale plekken kunnen namelijk ook een teken zijn dat je dier zich niet lekker voelt. In de vacht kunnen ook vlooien en mijten zitten. Daarnaast wordt er naar de nagels van je dier gekeken.
- Gewicht: tijdens een gezondheidscontrole wegen we je dier. Dit wordt bijgehouden in de computer, zodat we kunnen zien of het gewicht stabiel blijft. Overgewicht veroorzaakt veel gezondheidsproblemen en afvallen kan juist een teken zijn dat je dier zich niet lekker voelt.
- Chip: soms komt het voor dat een chip kapot gaat. Dat is heel vervelend, want de chip zorgt ervoor dat jij als eigenaar van je huisdier geregistreerd staat. Daarom controleren we altijd of de chip het nog doet. Dit doen we met een chipreader.
Wat als er een gezondheidsprobleem wordt gevonden bij de controle?
Als er tijdens het lichamelijk onderzoek een gezondheidsprobleem wordt gevonden, dan wordt gekeken of dit direct kan worden behandeld of dat er een vervolgafspraak ingepland wordt voor extra onderzoek. Afhankelijk van wat er wordt gevonden, kan de dierenarts adviseren om bijvoorbeeld urine- of bloedonderzoek te doen. In sommige gevallen is het verstandig om een röntgenfoto of echo te maken. Dit wordt uiteraard tijdens het consult met je overlegd zodat je daar zelf een beslissing in kunt maken.
Wordt er nog meer gedaan naast de gezondheidscontrole?
Tijdens de controle kan de dierenarts ook advies geven over voeding, ontworming, ontvlooiing en vaccinatie van je huisdier. Uiteraard is er genoeg ruimte om vragen te stellen. De dierenarts schrijft alle bevindingen op in het dossier van je dier. Zo hebben we altijd alle informatie over de gezondheid van jouw dier paraat.
Geef een reactie