Antivries wordt in speciale ruitenwisservloeistof gebruikt om ervoor te zorgen dat deze vloeibaar blijft bij temperaturen onder nul. Ook zit het in de koelvloeistof van je auto. Je kunt het herkennen aan de felblauwe kleur. In de winter is deze stof onmisbaar voor je auto, maar het brengt ook wat risico’s met zich mee. Antivries is namelijk erg giftig voor zowel mens als dier. Met name honden en katten zijn vaak slachtoffer.
Wat maakt antivries gevaarlijk voor je huisdier?
Antivries bevat de stoffen ethyleenglycol, methanol en isopropanol. Vooral ethyleenglycol is zeer giftig en kan daardoor voor gezondheidsproblemen zorgen. Voor honden heeft antivries een heerlijke zoete geur en smaak, waardoor ze er graag een slok van nemen. Voor katten is dit wat minder aantrekkelijk, maar als er wat antivries gemorst is en ze hiermee in contact komen, zullen ze hun poten schoonlikken en op die manier toch antivries binnenkrijgen.
Wat gebeurt er als je hond of kat toch per ongeluk antivries binnenkrijgt?
Een kleine hoeveelheid ethyleenglycol kan al voor symptomen zorgen. Bij de hond kan 4,4 ml/kg en bij de kat 1,4 ml/kg al dodelijk zijn. Bij vergiftiging worden de eerste symptomen 30 minuten tot 12 uur na blootstelling gezien. Verschijnselen zijn:
- Braken
- Veel plassen
- Veel drinken
- Onderkoeling
- Dronkemansgang
- Verminderd bewustzijn
Bij de hond treden vaak na 36-72 uur symptomen van nierfalen op, bij katten meestal al vanaf 12-24 uur na opname van de antivries.
Hoe behandelen we verschijnselen van vergiftiging met antivries?
Neem direct contact op met een dierenarts indien je vermoedt dat je hond of kat antivries heeft binnengekregen! Hoe eerder er actie ondernomen wordt, hoe groter de kans dat je huisdier weer beter wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid antivries die een hond of kat heeft opgenomen en de tijd die er al is verstreken sinds de inname, kiezen we voor een bepaalde behandeling.
- Ethyleenglycol (antivries) is pas giftig als het wordt omgezet door enzymen in het lichaam. Door ethanol of fomepizol toe te dienen voorkom je dat deze omzetting plaatsvindt. Fomipezol heeft in principe de voorkeur, maar is slecht verkrijgbaar en erg prijzig, dus vaak wordt ethanol gebruikt. Deze behandeling moet bij honden binnen 8 uur en bij katten binnen 3 uur plaatsvinden.
- Ook is het belangrijk dat onderkoeling wordt voorkomen door de hond of kat goed warm te houden.
- Ethyleenglycol wordt erg snel opgenomen in het bloed, dus braken is alleen zinvol onmiddellijk na opname en als een dier grote hoeveelheden heeft binnengekregen. Vaak wordt er door honden zelf al gebraakt na inname.
- Het toedienen van actieve kool (norit) is in het geval van ethyleenglycol opname niet zinvol, omdat het snel wordt geabsorbeerd en niet goed aan de norit bindt.
Geef een reactie