Konijnen zijn ontzettend schattig met hun vaak lange, zachte oren. Ze hebben oren nodig om geluiden mee op te vangen uit de omgeving. Het zijn namelijk prooidieren, dus ze moeten goed kunnen horen of er geen roofdier in de buurt is. Naast dit zijn nog veel meer interessante feitjes te vertellen over konijnenoren!

Wist je dat…

Hangoorkonijnen niet worden geboren met hangoren? 

Er zijn verschillende konijnenrassen waarbij de oren niet recht omhoog staan, maar naar beneden hangen. Als deze konijnen geboren worden, staan hun oren nog rechtop. Pas na vier tot twaalf weken zullen ze gaan hangen. Houd er rekening mee dat hangoorkonijnen gevoeliger zijn voor oorontsteking en oormijt. Het is verstandig om regelmatig de oren van je konijn te inspecteren op oorsmeer of roodheid. Als je konijn de kop veel scheef houdt, krabt of schudt, kom dan even bij ons langs voor een afspraak. 

Konijnen hun oren apart van elkaar kunnen bewegen?

Een konijn kan zijn oren apart van elkaar bewegen en zo allerlei geluiden uit de omgeving opvangen. Als het ene oor naar links beweegt, dan kan het andere oor naar rechts draaien. Zo weten ze precies uit welke richting er gevaar dreigt. 

De positie van de oren iets zegt over hoe je konijn zich voelt?

Konijnen kunnen pijn erg goed verbergen, want laten zien dat je niet sterk bent betekent dat je een makkelijke prooi bent voor een roofdier. Door goed te kijken naar de positie van de oren en de gezichtsuitdrukking van konijnen, kunnen we toch afleiden hoe ze zich voelen. Onderzoekers hebben een pijnschaal ontwikkeld speciaal voor konijnen, ‘The Rabbit Grimace Scale’. Er wordt gekeken naar het dichtknijpen van de ogen, plat maken van de wangen, vorm van de neus, vorm en positie van de snorharen en vorm en positie van de oren. Heeft je konijn zijn oren recht naar voren staan, dan is je konijn nieuwsgierig naar iets. Als de oren van je konijn recht naar achter staan of helemaal plat en opgekruld zijn, dan kan dit duiden op pijn. Natuurlijk zegt het gedrag van je konijn ook iets over pijn, dus kijk altijd naar het hele plaatje. 

Konijnen heel goed kunnen horen?

Geluid wordt gemeten in Herz. Wij kunnen slechts geluiden tot 23000 Hz horen, terwijl een konijn geluidsfrequenties tot wel 42000 Hz kan waarnemen! Dit is niet zo gek, want het gehoor is één van de belangrijkste zintuigen van het konijn. Het helpt ze om gevaar te detecteren. Het gehoor van een konijn is zo goed, omdat ze een grote oorschelp hebben om geluiden mee op te vangen.

Konijnenoren helpen bij afkoelen?

Konijnen kunnen minder goed tegen warmte dan de kou. Ze kunnen namelijk niet zweten via de huid zoals wij. Op een warme dag raken ze de warmte dus kwijt via hun oren. Houd dus goed in de gaten of je konijn het niet te warm krijgt op een zomerdag.