Het warmere weer en de geboorte van nieuwe, schattige dieren zorgt bij veel dierenliefhebbers voor kriebels. Een extra huisdier erbij is toch wel erg leuk! Hier komen echter een aantal dingen bij kijken, waar je als eigenaar van tevoren goed over na moet denken. Een nieuw huisdier kan namelijk best even wennen zijn. Niet alle dieren kunnen namelijk direct met elkaar door één deur. Bedenk daarom van tevoren goed of jouw huisdier gelukkig zou worden van een speelkameraadje. Daarnaast komen bij de aanschaf van een tweede huisdier veel extra tijd en kosten kijken, denk aan voer, consulten bij de dierenarts en speeltjes. In dit artikel geven we je wat tips over hoe je de juiste afweging maakt en hoe je huisdieren aan elkaar kunt laten wennen. 

Katten

Liever samen of alleen?

Sommige katten leven van nature solitair, andere in groepen. Er is dus discussie over de beste manier om huiskatten te houden. Uiteindelijk komt het erop neer dat het per kat verschilt. Katten die erg gevoelig zijn voor stress kunnen beter alleen zijn. Ook als je een relatief klein huis hebt raden we je aan om het bij één kat te houden. Neem een kat die qua leeftijd en karakter zoveel mogelijk past bij je eerste kat. Hoe meer katten met elkaar gemeen hebben, hoe groter de kans dat het goed gaat. Zet bij voorkeur geen kitten bij een oudere kat, dit gaat vaak niet goed.

Hoe kun je katten het beste aan elkaar laten wennen?

  • Houd de katten de eerste dagen gescheiden. Zorg ervoor dat ze elkaar wel kunnen zien en ruiken, maar niet aan kunnen raken. Op deze manier kunnen ze aan elkaars gezelschap en geur wennen.
  • Zet de katten na ongeveer één week bij elkaar. Laat ze niet direct alleen! Als dit een tijd goed gaat, kun je ze gaan voeren in dezelfde ruimte. Geef ze wel altijd hun eigen voer- en drinkbak en zorg dat deze op verschillende plekken staan. Dit geldt ook voor krabpalen en slaapplekken. Katten hebben namelijk graag hun eigen plekje.
  • Zorg voor voldoende kattenbakken. Je hebt in principe 1 bak per kat nodig, plus nog 1 extra. Dit voorkomt onzindelijkheid. 

Hond

Liever samen of alleen?

De meeste honden kunnen goed met één of meer andere honden samenleven, maar dit geldt niet voor alle honden. Is je hond erg territoriaal of
angstig, dan is een tweede hond erbij niet verstandig. Kijk bij het kiezen van een tweede hond naar karakter, geslacht en leeftijd. Een erg drukke hond en een vrij rustige hond is vaak geen goede combinatie. Wat betreft geslacht werkt een teef en reu bij elkaar meestal het beste. Dit geeft het minste kans op strijd. Als je geen nestje wil, zorg er dan wel voor dat de reu gecastreerd is! Wil je een puppy als tweede hond? Zorg dan bij voorkeur voor een verschil van 2 tot 3 jaar in leeftijd met de oudere hond. De pup kan dan van de oudere hond leren. Heeft je hond ouderdomsklachten, dan is een pup erbij vaak te druk. Maak dus zelf een goede afweging. 

Hoe kun je honden het beste aan elkaar laten wennen?

  • Neem pas een tweede hond als je hond een goede basisopvoeding heeft gehad. De nieuwkomer zal namelijk het gedrag van de andere hond kopiëren, zowel de goede als slechte karaktertrekjes. 
  • Laat de honden samen een proefdag doorlopen. Zo kun je zien of er sprake is van een match of niet. 
  • Maak voor het eerste kennis op neutraal terrein om territoriaal gedrag te voorkomen. Houd altijd toezicht!
  • Haal van alle spullen een tweede exemplaar. Een eigen voerbak, speeltjes en slaapkussen zijn belangrijk. Geef de honden tegelijk voer, maar in aparte ruimtes.
  • Zorg ervoor dat je beide honden vanaf het begin evenveel aandacht geeft om jaloers gedrag te voorkomen.

Konijnen

Liever samen of alleen?

Konijnen zijn groepsdieren, ze moeten dus niet alleen gehouden worden. Het is wel belangrijk dat ze met zorg gekoppeld worden. Je kunt niet
zomaar twee konijnen bij elkaar zetten, dat zal tot agressie leiden. De konijnen moeten langzaam aan elkaar kunnen wennen. Kijk in je keuze voor een tweede konijn ook naar geslacht en leeftijd. Over het algemeen geldt dat een voedster en ram het beste werkt. Zorg er dan wel voor dat de voedster en/of de ram gecastreerd is om een nestje en ongewenst seksueel gedrag te voorkomen. Twee voedsters samen gaat vaak niet goed, tenzij je ze beide laat castreren (‘steriliseren’). Als je twee rammen bij elkaar zet, zorg er dan ook voor dat ze gecastreerd zijn. Je hebt dan minder kans op gevechten onderling. Wat betreft leeftijd kun je het beste konijnen bij elkaar zetten van dezelfde leeftijd. Jonge konijntjes van minder dan drie maanden oud kunnen vaak wel meteen bij elkaar gezet worden. 

Hoe kun je konijnen het beste aan elkaar laten wennen?

  • Zorg voor een neutrale ruimte die dus geen territorium is van één van beide konijnen. De ruimte moet groot genoeg zijn zodat ze even afstand kunnen nemen van elkaar. Let erop dat de ruimte niet te groot is, dan kunnen de konijnen elkaar namelijk ontlopen. Denk aan ongeveer 2×2 meter groot. 
  • Je kunt er ook voor kiezen om konijnen gescheiden aan elkaar te laten wennen, ongeveer op dezelfde manier als bij de kat. 
  • Houd altijd toezicht tijdens het laten wennen! Vooral vrouwtjes verdedigen hun territorium erg sterk en kunnen agressief zijn.