Wordt je moe van de kortere dagen, heb je minder energie en zie je alles wat somberder in? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van een winterdipje. Veel mensen krijgen hiermee te maken in de winterperiode. De vraag is: kan je huisdier hier ook last van hebben? Het antwoord vind je in dit artikel.  

 

Wat is een winterdip precies?

Een winterdip komt door een verstoring van de balans tussen twee stofjes in je lichaam: melatonine en serotonine. Melatonine wordt ook wel het “slaaphormoon” genoemd. Dit stofje wordt vooral ‘s nachts aangemaakt en zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen. De productie van melatonine wordt een stuk lager bij daglicht. Een andere benaming voor serotonine is het “gelukshormoon”. Dit hormoon wordt aangemaakt bij daglicht, maar ook bij beweging en gezonde voeding. In de winter worden de dagen korter en is er minder daglicht, waardoor er te weinig gelukshormoon en te veel slaaphormoon wordt afgegeven. Als gevolg kun je je minder blij gaan voelen, wat ook wel een winterdip wordt genoemd. 

 

Kunnen huisdieren ook last hebben van een winterdip?

We weten niet precies of honden en katten zich ook somberder kunnen voelen door de winterperiode. Het is wel bekend dat honden en katten ook de stofjes serotonine en melatonine aanmaken. In theorie zouden die stofjes bij je huisdier dus ook uit balans kunnen raken in de winter, maar we weten niet of dit ook sombere gevoelens veroorzaakt. Huisdieren kunnen ten slotte niet praten! Er is dan ook weinig betrouwbaar onderzoek gedaan naar seizoensafhankelijke stemmingswisselingen bij huisdieren.

Toch merken sommige huisdiereigenaren dat hun hond of kat minder vrolijk is in de winter. Naast het effect van serotonine en melatonine zijn er ook andere redenen waarom je huisdier somberder kan zijn in de winter, namelijk: 

  • Verveling: over het algemeen komen huisdieren minder buiten dan in de lente en de zomer. Ze krijgen daardoor minder beweging en worden mentaal minder uitgedaagd.
  • Ziekte: het kan natuurlijk ook zijn dat je huisdier ziek is en daardoor minder lekker in zijn/haar vel zit. Neem gerust contact op met onze kliniek om een afspraak te maken, dan kijken wij je huisdier helemaal na. 
  • Honden kunnen jouw stemming weerspiegelen: voel je je zelf somber, dan kan je hond jouw verdriet of gebrek aan energie weerspiegelen. Uit een studie is gebleken dat honden stemmingen bij mensen kunnen herkennen en hun eigen gedrag hierop aanpassen. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160112214507.htm 

 

Wat kun je doen om een winterdip bij jezelf en je huisdier tegen te gaan? 

  • Ga meer naar buiten met je huisdier, ondanks de kortere natte dagen. Zorg voor lekker veel beweging. Loop als het licht is een iets langer rondje en maak de avondwandeling wat korter.
  • Doe spelletjes met je hond en kat. Dit zorgt voor mentale stimulatie en dus minder verveling. 
  • Zorg dat je huisdier een lekker comfortabel plekje heeft in huis waar zoveel mogelijk daglicht binnenkomt en waar het lekker warm is.
  • Zorg voor een extra kattenbak in huis voor katten die niet meer zo graag naar buiten willen. 
  • Neem contact op met onze kliniek als je het idee hebt dat de klachten van je hond of kat niet alleen worden veroorzaakt door een winterdipje.