De winter staat weer voor de deur en bij dat winterse weer hebben onze huisdieren speciale aandacht nodig. In deze nieuwsbrief kunt u lezen waar u op kunt letten tijdens de wintermaanden.

Vlooien

Nu in huis de verwarming of open haard aangaat, kunnen er snel meer vlooien op uw huisdier komen! Vlooieneitjes en -larven komen namelijk sneller uit door de warmte in huis. Om een vlooienplaag te voorkomen, is het dan ook verstandig om uw huisdier ook in het najaar goed te beschermen tegen vlooien. Voor meer informatie over het ontvlooien kunt u terecht op onze kliniek of kunt u onze adviesbrief bekijken (bij nieuws en activiteiten op deze site).

Een feestmaal? Niet voor onze huisdieren..

Tijdens de feestdagen eten wij veel dingen die voor onze huisdieren slecht zijn. Zo kunnen voor onze katten en honden rolladenetjes en botjes een probleem vormen. Ze ruiken heerlijk, maar in de darmen kunnen ze de doorgang verstoppen of de darmwand beschadigen. Ook chocolade en rozijnen zijn erg slecht voor onze huisdieren, deze bevatten stoffen die giftig zijn voor zowel honden als katten. Bel direct na opname van een van deze producten onze dierenarts, afhankelijk van de ernst zal zij dan een behandeling instellen.

Konijnen en knaagdieren

Konijnen en knaagdieren die in de tuin worden gehouden, hebben ook wat extra zorg nodig in de wintermaanden. Gelukkig kunnen ze goed tegen de kou, maar ze houden niet van vocht. Zorg daarom dat het hok goed dicht zit, zodat er geen regen of sneeuw in het hok kan komen. Om de konijnen/knaagdieren lekker warm te houden helpt het om het hok regelmatig te verschonen en het stro te vervangen, want droog stro zal niet bevriezen. U kunt ook extra droog stro aan uw dier geven op erg koude nachten. Het is ook erg belangrijk om bij vorst regelmatig de waterfles te controleren, doe dit vooral ’s ochtends.  Als de drinkfles bevroren is, zorg dan dat uw konijn/knaagdier weer snel bij vers drinkwater kan. Tot slot, oudejaarsvuurwerk kan uw konijn/knaagdier bang maken. U kunt eventueel uw konijn/knaagdier ’s avonds naar binnen halen als het erg hard knalt.

Tussenteeneczeem door sneeuw en pekel

In de winter zien we vaak dat honden irritatie krijgen van de tussenteenhuid door sneeuw en/of pekel. De huid is dan rood en vaak likt de hond veel aan zijn tenen. Soms zijn ze er zelfs pijnlijk aan en lopen dan wat kreupel. Gelukkig is dit probleem te voorkomen door de voeten van de hond iedere keer voor het uitlaten in te smeren met een vette crème, zoals Vetramil paw wax of vaseline. Het helpt ook om na het uitlaten de voeten goed af te drogen en eventueel eerst nog met water te wassen om de pekel te verwijderen. Heeft uw hond toch veel last van tussenteeneczeem? Maak dan een afspraak op onze praktijk, zodat onze dierenarts een behandeling kan instellen!

Vuurwerkangst

Voor veel dieren, met name katten en honden, is de periode aan het einde van het jaar door al dat geknal een angstige periode.  In onze nieuwsbrief over vuurwerkangst, hebben wij alle tips om deze angst te voorkomen op een rijtje gezet.

Stuur je mooiste foto!

Omdat wij het ontzettend leuk vinden om meer te weten over jullie huisdieren, hebben wij in december een leuke winactie. Stuur voor 31 december 2018 de mooiste winterfoto van uw huisdier naar [email protected] en win een leuk verrassingspakket voor uw huisdier!