De R zit in de maand en dat betekent dat de dagen korter zijn en de temperaturen lager. Met de koude temperaturen hebben onze huisdieren speciale aandacht nodig. In deze nieuwsbrief kunt u lezen waar u op kunt letten tijdens de wintermaanden.

Wanneer heeft uw huisdier het te koud?

Onze huisdieren kunnen over het algemeen goed tegen koude temperaturen. Echter, sommige dieren kunnen minder goed tegen de kou, dan andere dieren. Zo kunnen oudere dieren minder goed hun lichaamstemperatuur reguleren. Kleine, jonge en dunne dieren en dieren met een dunne vacht verliezen snel lichaamswarmte, waardoor ze sneller onderkoeld raken. Als uw dier het koud heeft gaat hij rillen, wordt hij rustiger en gaat het ademen moeizaam. U kunt de temperatuur van uw dier meten met een digitale thermometer. Als de temperatuur van uw dier onder de 37,5ºC zakt en hij vertoont afwijkend gedrag dan kan het zijn dat uw dier onderkoeld is. Als u denkt dat uw dier onderkoeld is neem dan contact met ons op. Er zijn ook een aantal dingen die u zelf kunt doen. Zo kunt u uw dier naar een warme omgeving brengen en hem inpakken met dekens. U kunt uw dier ook suiker en warm water geven.

Sneeuwbalgevechten zijn niet altijd leuk..

Vorig jaar hadden wij in onze nieuwsbrief al staan dat rollade-netjes, botjes, rozijnen en chocolade gevaarlijk zijn voor uw huisdier. Helaas zijn er nog meer dingen die uw dier niet mag eten. Zo lijkt een sneeuwballengevecht met uw hond een leuk idee, maar als hij te veel sneeuw eet kan dit zorgen voor buikpijn, overgeven en diarree. Ook wordt er met dit koude weer veel antivries vloeistof gebruikt.  Katten vinden deze zoete vloeistof erg lekker. Helaas kan zelfs een hele kleine hoeveelheid al dodelijk zijn voor uw hond of kat. De klachten kunnen variëren van overgeven of veel drinken en plassen tot neurologische verschijnselen. Zorg er daarom voor dat u de antivries vloeistof goed opbergt en dat u niks knoeit. Mocht uw dier toch antivriesvloeistof binnen hebben gekregen, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.

Konijnen en knaagdieren

Konijnen en knaagdieren die in de tuin worden gehouden, hebben ook wat extra zorg nodig in de wintermaanden. Gelukkig kunnen ze goed tegen de kou, maar ze houden niet van vocht. Zorg daarom dat het hok goed dicht zit, zodat er geen regen of sneeuw in het hok kan komen. Om de konijnen/knaagdieren lekker warm te houden helpt het om het hok regelmatig te verschonen en het stro te vervangen, want droog stro zal niet bevriezen. U kunt ook extra droog stro aan uw dier geven op erg koude nachten. Het is ook erg belangrijk om bij vorst regelmatig de waterfles te controleren, doe dit vooral ’s ochtends.  Als de drinkfles bevroren is, zorg dan dat uw konijn/knaagdier weer snel bij vers drinkwater kan. Tot slot, oudejaarsvuurwerk kan uw konijn/knaagdier bang maken. U kunt eventueel uw konijn/knaagdier ‘s avonds naar binnen halen als het erg hard knalt.

Tussenteeneczeem door sneeuw en pekel

In de winter zien we vaak dat honden irritatie krijgen van de tussenteenhuid door sneeuw en/of pekel. De huid is dan rood en vaak likt de hond veel aan zijn tenen. Soms zijn ze er zelfs pijnlijk aan en lopen dan wat kreupel. Gelukkig is dit probleem te voorkomen door de voeten van de hond iedere keer voor het uitlaten in te smeren met een vette crème, zoals Vetramil paw wax (bij ons verkrijgbaar) of vaseline. Het helpt ook om na het uitlaten de voeten goed af te drogen en eventueel eerst nog met water te wassen om de pekel te verwijderen. Heeft uw hond toch veel last van tussenteeneczeem? Maak dan een afspraak op onze praktijk, zodat onze dierenarts een behandeling kan instellen!