Knuffelen met je huisdier geeft je een blij gevoel. Dit komt door het stofje oxytocine, het ‘knuffelhormoon’ dat vrijkomt tijdens het aaien van je dier. Het zorgt ervoor dat je een band voelt tussen jou en je huisdier. We knuffelen onze huisdieren dan ook maar al te graag, maar worden zij eigenlijk net zo blij van een aai als hun eigenaren? 

Een blij gevoel

Uit onderzoek is gebleken dat ook bij honden en katten het hormoon oxytocine vrijkomt wanneer ze op de juiste manier en op een goed moment worden geaaid. Het is lastig om te zeggen of zij net zo genieten van het knuffelen als wij en of ze een band voelen met hun eigenaar, want we kunnen het ze nu eenmaal niet vragen. Toch zijn er wel een aantal signalen waar je op kunt letten.

Het CAT-principe

Het kan soms lastig zijn om erachter te komen of je huisdier graag geaaid wil worden. Lichaamstaal kan je helpen om je dier beter te kunnen lezen. Voor katten is daarom het CAT-principe opgesteld:

  • ‘C’ staat voor ‘Choice’ (keuze): het is belangrijk om je kat altijd zelf de keuze te geven. Leg op een rustige manier contact met je kat en kijk of je kat toenadering zoekt of niet. Als je kat graag geaaid wil worden, zal ze je uit zichzelf aanraken of kopjes geven. Neem tijdens het aaien af en toe een korte pauze om te beoordelen of je kat de aandacht nog steeds fijn vindt. 
  • ‘A’ staat voor ‘Attention’ (aandacht): zorg ervoor dat je aandacht hebt voor de lichaamstaal van je kat. Positieve signalen zijn ‘kneden’ met de voorpootjes, kopjes geven, spinnen, een relaxte uitstraling, oren in een neutrale positie en zachtjes heen en weer bewegen met de staart. Tekenen dat je kat de aandacht niet zo fijn vindt, zijn bijvoorbeeld blazen, grommen, krabben, bijten en onrustig heen en weer bewegen van de staart. Soms laat je kat ook subtielere signalen zien, zoals “bevriezen”, platte oren, likken aan de neus, gapen of schudden. Wees hier alert op en stop met aaien zodra je kat dit laat zien.
  • ‘T’ staat voor ‘Touch’ (aanraking): de meeste katten worden graag tussen de oren, op de wangen of onder de kin geaaid. Onder de buik vinden katten niet altijd fijn, daar zitten namelijk alle vitale organen en dus is dit een kwetsbare plek. Ook bij de staartbasis worden de meeste katten niet graag geaaid. Natuurlijk is iedere kat anders, dus let vooral goed op de lichaamstaal van jouw kat en ontdek wat de fijnste plek is. 

Een hond aaien

Sommige honden zijn dol op knuffels, andere houden liever wat afstand. Als je een hond nog niet kent, vraag dan altijd aan de eigenaar of je de hond kunt aaien. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden:

  • Benader een hond altijd rustig en breng jezelf op gelijke hoogte met de hond, zo laat je zien dat je geen bedreiging bent. Een hond kan schrikken als je plotseling een aai over de kop geeft. 
  • Let op de lichaamstaal van de hond. Positieve signalen zijn onder andere een ontspannen lichaam, kwispelen en toenadering zoeken. Tekenen dat een hond niet graag geaaid wil worden of angstig is zijn bijvoorbeeld gapen, opeengeklemde kaken, zichzelf kleiner maken, staart tussen de benen (angst), rechtopstaande gebogen staart (agressie), wegkijken, hijgen, tongelen, trillen, of zelfs grommen, tanden ontbloten en bijten. 
    • Wist je dat kwispelen niet altijd betekent dat een hond blij is? Een kwispel is een teken van opwinding, niet per definitie van blijheid. Er zijn veel verschillende type kwispels. Een blije kwispel gaat samen met een ontspannen lichaam, soms lijkt zelfs het hele lichaam van je hond mee te bewegen.
  • Houd geen direct oogcontact, dit zien honden vaak als een uitdaging of bedreiging. Ook als honden elkaar benaderen zullen ze wegkijken. 
  • Aai altijd met de haren mee en niet tegen de vacht in, dit is minder fijn voor een hond. Dit geldt overigens ook voor katten en konijnen.
  • De meeste honden vinden het heerlijk om bij de nek, onder de kin, achter de oren, bij de schouders en aan de zijkant van hun lichaam geaaid te worden. Soms rollen honden zelfs op hun rug, maar dit betekent niet altijd dat ze graag over de buik geaaid willen worden. Het kan ook een teken zijn van onderdanigheid. Ken je een hond al langer, dan is het waarschijnlijk een teken van vertrouwen. De oren zelf, staart en poten zijn vaak minder favoriete knuffelplekjes.

Je konijn knuffelen

Konijnen kunnen bijna 360 graden zien, maar hebben een blinde vlek recht voor hun neus. Dit betekent dat een konijn je niet kan zien als je hem of haar direct van voren benadert. Zorg er dus voor dat je je hand altijd een beetje aan de zijkant van de kop van je konijn houdt. Aai je konijn boven op de kop en niet in het gezicht, want bij konijnen onderling is dit een teken van dominantie. Naast boven op het hoofd vinden konijnen het ook heerlijk om achter de oren gekriebeld te worden. Onder de buik, kin en poten worden konijnen niet graag geaaid.

Geen zin meer om te knuffelen

Als jouw huisdier altijd dol is op knuffels en ineens niet meer geaaid wil worden, dan kan dat een teken zijn dat er iets aan de hand is. Mogelijk speelt er een lichamelijk probleem waardoor aaien pijnlijk is geworden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij artrose (gewrichtsslijtage), oorontsteking of gebitsproblemen. Neem dan vooral contact met ons op om een afspraak te maken. 

Ieder huisdier is anders

Houd er rekening mee dat het ene huisdier dol kan zijn op knuffels en de ander liever met rust gelaten wordt. Kijk dus altijd goed naar de lichaamstaal van het dier, zorg voor een rustige benadering en ontdek waar je dier het liefste geaaid wordt.