Zomer: tips voor een zorgeloze vakantie

De zomervakantie staat alweer voor de deur. Het is daarom tijd voor de vakantiecheck van uw huisdier. Veel dieren gaan namelijk mee met de baas op vakantie, samen genieten van mooi weer en lange wandelingen maken. Ook kan het zijn dat uw huisdier tijdens uw vakantie tijdelijk naar een pension gaat, ook dan is een vakantiecheck aan te raden.

Europees dierenpaspoort

Mocht uw dier mee gaan op vakantie naar het buitenland, dan heeft uw hond, kat of fret een geldig Europees dierenpaspoort nodig. Dit paspoort is bij ons verkrijgbaar. Ook moeten honden, katten en fretten een identificatiechip hebben.

Verplichte vaccinatie

Het is wettelijk verplicht dat uw dier tegen rabiës is gevaccineerd als hij/zij mee gaat naar het buitenland, deze dient minimaal 3 weken voor vertrek gegeven te zijn. Deze vaccinatie wordt aangetekend in het Europese dierenpaspoort. Naast deze verplichte vaccinatie is het raadzaam ook de overige vaccinaties van uw dier op orde te hebben, in het buitenland komen soms ziekten voor die in Nederland niet (meer) voorkomen. Er zijn landen die extra eisen stellen als uw dier daar reist en/of verblijft, denk aan een hondengordel, muilkorfverplichting etc.. Sommige landen stellen zelfs een rabiës bloedtest verplicht. Wij kunnen deze eisen stap voor stap met u doornemen.

Parasieten

Naast de vaccinaties is het verstandig om uw dier ook te behandelen tegen bepaalde inwendige en uitwendige parasieten die in het buitenland voorkomen. Per land is verschillend of hier wettelijke eisen voor zijn.

Pension

Wanneer uw dier naar een pension gaat, moeten de vaccinaties  in orde zijn. In het pension gelden vaak extra eisen voor de vaccinaties. Het is raadzaam hier tijdig naar te informeren!

Eikenprocessierups

Je kan niet meer om ze heen, de eiken processierups. Voor mensen zijn de brandhaartjes van deze rups erg vervelend, maar ook bij dieren kunnen ze klachten veroorzaken. Onze huisdieren krijgen last van traanogen, gezwollen lippen en een rode gezwollen tong. Soms gaan onze honden/katten er zelfs van braken en zijn ze heel sloom. Let dus goed op bij het uitlaten van uw hond en ga niet onder de nesten lopen. Als u merkt dat er bij uw dier een reactie optreedt, neem dan zo snel mogelijk contact op met onze kliniek.

Oververhitting

Of uw dier nu mee gaat op vakantie of in Nederland blijft, de zomer is altijd een erg warme periode. Het is daarom belangrijk om uw dier te beschermen tegen oververhitting. Oververhitting ontstaat doordat

onze huisdieren beperkt zijn in het afvoeren van overtollige lichaamswarmte. Zij kunnen namelijk niet zweten en kunnen alleen via hijgen en via de voetzolen warmte kwijtraken. Oververhitting kan voor orgaanschade zorgen, dit kan hele ernstige gevolgen hebben. U kunt oververhitting herkennen

aan het continue hijgen, veel kwijlen, braken, warm aanvoelen, sloomheid, rode slijmvliezen en een dronkenmansgang. Om oververhitting te voorkomen hebben wij een paar tips:

  • Zorg dat er voldoende schaduw is in uw huis en tuin.
  • Maak lange wandelingen vooral ’s ochtends en laat op de avond.
  • Zorg altijd dat uw dier voldoende koel en vers water tot zijn beschikking heeft.
  • Vermijd heet asfalt, wandel vooral op plekken waar veel gras is.
  • Laat uw dier nooit in een stilstaande auto zitten, in een paar minuten kan de auto al te warm worden voor uw dier.
  • Leg voor uw konijn of knaagdier een koud drinkflesje in de kooi.

Merkt u dat uw dier toch oververhit raakt? Leg uw dier dan zo snel mogelijk in de schaduw en koel hem/haar met lauw stromend water of natte handdoeken die u steeds met koud water opnieuw doordrenkt.  Neem zo snel mogelijk contact op met onze kliniek, dan kunnen wij u passend advies geven!

Vakantiecheck

U bent welkom om bij ons langs te komen voor een vakantiecheck bij onze assistentes. Zij kunnen u precies vertellen wat de eisen per land zijn en welke extra behandelingen er nodig zijn tegen de parasieten die in het land van uw bestemming voorkomen.
Ook kunnen zij precies zien wanneer uw dier gevaccineerd is en wat er eventueel nog extra nodig is voor een pensionbezoek.

Alvast een fijne vakantie!